Most-Híd sa stala členom Európskej ľudovej strany

NETKY.SK • 13 November 2013, 06:22 • 2 min
Most-Híd sa stala členom Európskej ľudovej strany

BRUSEL - Európska ľudová strana (EĽS), najväčší celoeurópsky politický subjekt, sa dnes popoludní rozrástla o 74. člena v poradí. Stal sa ním Most-Híd zo Slovenska, aj napriek opozičným hlasom, ktoré presadzoval Fidesz a jeho politickí spojenci.

slovakia

left justify in out

Líder KDH Ján Figeľ uviedol, že z troch slovenských subjektov v EĽS, členstvo strany Most-Híd podporila KDH a SDKÚ, kým Strana maďarskej koalície (SMK) zastávala pozíciu Fideszu.

"Chcem zablahoželať strane Most-Híd a Bélovi Bugárovi k členstvu v najväčšej európskej politickej strane, ktorá má primárne zastúpenie v Európskom parlamente, Európskej komisii, Rade a zohráva dôležitú úlohu pri formovaní budúcnosti Európy a aj Slovenska," povedal Figeľ v rozhovore pre TASR.

Podpredseda NR SR pripomenul, že dnešné politické stretnutie EĽS v Bruseli bolo nielen o voľbe nového výkonného predsedu, ktorým sa stal Joseph Daul, ale hlasovalo sa aj o rozšírení EĽS a preto sa chcel osobne na tomto podujatí zúčastniť, aby podporil vstup najmladšieho člena, ktorým sa stal Most-Híd.

Za členstvo Most-Híd v EĽS sa počas diskusie v mene SDKÚ prihovoril aj slovenský europoslanec Eduard Kukan. Figeľ dodal, že členstvo štvrtej slovenskej politickej strany v EĽS nebolo prijaté jednomyseľne, ale hlasovaním. Napriek postoju maďarskej strany Fidesz získala Bugárova strana dostatočnú podporu.

Línia Fideszu, podľa ktorej sa malo o členstve "bugárovcov" v EĽS rozhodovať až po budúcoročných májových eurovoľbách, mala podporu jej sesterskej strany KDNP z Maďarska, Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku a SMK.

Figeľ pripomenul, že Daul, novozvolený predseda EĽS skonštatoval, že už v prvej hodine svojho predsedovania musí riešiť takúto citlivú agendu. "Symbolika, logo Európskej ľudovej strany, má v sebe most," upozornil Figeľ, a dodal, že túto symboliku podľa neho reprezentuje aj strana, ktorá na Slovensku spája rôzne etniká a menšinu s väčšinou. Figeľ pripomenul, že Most-Híd už v júni 2012 prejavil záujem o vstup do EĽS a krátko na to KDH na pôde NR SR ponúkla víziu Ľudovej platformy, ktorú neskôr posporili aj SDKÚ a Most-Híd.

"Výsledkom tejto vízie je, že sa Most-Híd stal nielen členom Ľudovej platformy na Slovensku, ale aj plnohodnotným členom EĽS," upozornil Figeľ. A dodal, že odkladať členstvo Most-Híd po voľbách do europarlamentu, by bolo na škodu tak slovenskej pravice ako aj Slovenska, pretože ide o subjekt, ktorý je opakovane parlamentnou stranou a ktorý potvrdil svoje schopnosti a základné odhodlanie podporovať program a hodnoty, ktoré sa presadzujú aj na európskej pôde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona