Most-Híd: Rozhodnutie Smeru-SD o ÚS je prehrou právneho štátu

NETKY.SK • 1 Máj 2013, 11:33 • 2 min
Most-Híd: Rozhodnutie Smeru-SD o ÚS je prehrou právneho štátu

BRATISLAVA - Strana Most-Híd odmieta rozhodnutie Smeru-SD hlasovať o novele zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

"Týmto si vládna strana zabezpečí pre ňu vyhovujúce rozhodnutie Ústavného súdu SR vo veci voľby generálneho prokurátora," uvádza sa v dnešnom stanovisku Most-Híd. Agentúru SITA o ňom informovala tlačová tajomníčka strany Zuzana Bačiak Masaryková.

Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD v utorok schválili novelu zákona o organizácii ÚS SR, ktorú parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodnutie poslancov za Smer-SD označuje Most-Híd za ďalšiu prehru právneho štátu. Po tomto rozhodnutí "nebude mať zaviazané pani Justícia už len oči, ale aj ústa. Už aj tak sa zlý stav justície na Slovensku ďalej zhoršuje tým, že Smer retroaktívne siaha do prebiehajúceho procesu na ústavnom súde", dodáva sa v stanovisku Most-Híd. 

Poslanci Smeru-SD v utorok 30. apríla schválili novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Tým sa má podľa Smeru-SD vyriešiť patová situácia na ústavnom súde, ktorá vznikla v súvislosti s procesom voľby generálneho prokurátora. Na ústavnom súde vznikla patová situácia v dôsledku vyhlásenia účastníkov konania prezidenta Ivana Gašparoviča a zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorými odmietajú sudcov ústavného súdu pre predpojatosť. Ústavná sudkyňa Marianna Mochnáčová ostala jediná, voči ktorej ani prezident ani Čentéš nevzniesli námietku. Podľa novelizácie zákona by sa mala uplatňovať doktrína nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Doktrína umožňuje pojednávať a rozhodovať vo veci sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, lebo ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti, respektíve odopretiu spravodlivosti. Na základe schválenej právnej normy o Čentéšovej sťažnosti aj návrhu na predbežné opatrenie, ktorým chce zabrániť novej voľbe kandidáta na šéfa prokuratúry, bude rozhodovať pôvodne prvý vyžrebovaný senát v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová, pričom Brňák a Ľalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky ústavným súdom z rozhodovania vylúčení. "Na konania začaté predo dňom účinnosti tohto zákona sa použije tento zákon," uvádza sa v novele. 

Podľa Čentéša schválená novela zákona o konaní pred ÚS SR namiesto presadzovania spravodlivosti láme spravodlivosť cez koleno, svojimi účinkami porušuje moje základné právo na spravodlivé súdne konanie a zákonného sudcu v konaní pred ústavným súdom. Ako inak, než lámaním spravodlivosti cez koleno sa dá nazvať situácia, keď legislatívny zásah prijatý v priebehu súdneho konania odníma vec zákonným sudcom a prideľuje ju späť sudcom právoplatne vylúčeným, uvádza k rozhodnutiu poslancov Smer-SD Jozef Čentéš v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona