Most-Híd: Rómske tradície sú hodnotou pre Slovensko

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 13:33 • 2 min
Most-Híd: Rómske tradície sú hodnotou pre Slovensko

BRATISLAVA 8. apríla (SITA) - Rómske tradície sú významnou hodnotou pre Slovensko, tvrdí Most-Híd v súvislosti s dnešným Medzinárodným dňom Rómov.

slovakia

left justify in out

Strana zároveň uvádza, že posilneniu identity a kvality spolunažívania s väčšinovým národom by pomohlo, keby minimálne v etnicky zmiešaných regiónoch tvoril súčasť školskej výchovy aj učebný program o rómskej kultúre a o rómskych dejinách regiónu.

 

"Pre Rómov je práve kultúra tým prvkom, ktorý im umožňuje nájsť pozitívny vzťah k svojmu pôvodu a k vlastnej identite. Práve preto štátna podpora kultúry rómskej menšiny nie je len záležitosťou kultúrnej politiky, ale aj integračnej. Občania, ktorí sú hrdí na svoju identitu, sú viac motivovanými aj integrovanými členmi spoločenstva. Pritom rómske tradície sú takou hodnotou, ktorá rozšíri kultúrne bohatstvo a dedičstvo Slovenska," uviedol v stanovisku strany Most-Híd k dnešnému Medzinárodnému dňu Rómov István Vavrek s tým, že z pohľadu prežitia rómskych tradícií by bolo vhodné aj posilnenie siete umeleckých škôl v regiónoch, kde žije väčšia rómska komunita. 

 

K dnešnému Medzinárodnému dňu Rómov sa vyjadrila aj poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová, ktorá kritizuje, že takzvanú rómsku reformu vládna väčšina okresala iba na nevydarený zákon o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý skončí na ústavnom súde. "Pritom počas troch rokov mali k dispozícii ústavnú väčšinu na zmenu situácie v rómskych osadách. Keď už nie kvôli Rómom, tak kvôli majorite, ktorá raz bude závislá od toho, čo z tých osád vzíde. Ak to bude opäť ten 16-ročný analfabet, nemáme pred sebou nieže svetlú budúcnosť, ale žiadnu,“ tvrdí Nicholsonová. Poslankyňa pritom upozorňuje, že teraz je na Slovensku približne 89-tisíc štyridsiatnikov, ktorí sa o dve desaťročia dostanú do dôchodkového veku. Na ten im však podľa nej bude robiť celkom malá armáda, asi 50-tisíc ľudí, ktorí sú dnes ešte deti. "Nožnice sa otvárajú. Aj keby boli hneď všetky tieto dnešné deti produktívne, na dôchodky pre raz taký počet dôchodcov to nevydá. Problém však je, že signifikantná časť z tých dnešných detí pochádza z rómskych osád. Nechodia do škôlky, nevedia, čo je ceruzka a keby aj vedeli, je im to nanič," tvrdí Nicholsonová a upozorňuje, že pre nespravodlivo nastavené diagnostické testy skončia tieto deti často v špeciálnej základnej škole a následne končia na úrade práce. 

 

"Vláda aj tento rok, ako každý iný, prispeje na zopár rómskych festivalov, pohlavári si zakrepčia a opäť raz dajú všetkým najavo, kde majú v skutočnosti problém rómskych osád,“ konštatuje Nicholsonová. Kľúčom je podľa nej vzdelať deti z osád, aby mali rovnakú štartovaciu čiaru ako majoritné deti. To sa podľa Nicholsonovej nestane, kým nebudú mať kvalitnú predškolskú výchovu, minimálne od troch rokov. Na májovú schôdzu preto opäť predloží návrh na povinné škôlky pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies