Most-Híd: Rezort školstva tlačí na starostov, aby zrušili školy s málo žiakmi

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 14:33 • 2 min
Most-Híd: Rezort školstva tlačí na starostov, aby zrušili školy s málo žiakmi

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva tlačí na starostov a riaditeľov, aby zrušili školy s nízkym počtom žiakov alebo aby zlučovali triedy. Tvrdí to strana Most-Híd.

slovakia

left justify in out

Čaplovičov rezort sa podľa Mostu-Híd usiluje zastrašiť školy, ktoré požiadali o štátnu podporu, že ak nesplnia ich podmienky, nedostanú finančnú podporu. "Strana Most-Híd upozorňuje riaditeľov škôl a zriaďovateľov, že ministerstvo len zastrašuje, tieto vyhrážky nemajú právny základ a preto sa školy zatvárať nemusia," tvrdí odborníčka strany pre školstvo Alžbeta Ožvaldová. Novela školského zákona ešte nie je prijatá, takže pre školský rok 2013/2014 podľa nej platí ten istý zákon ako na ten uplynulý. Zmeny v školskom zákone majú stanoviť maximálne a minimálne počty žiakov v triedach. Rezort ho už odoslal na rokovanie vlády.

"Rezort školstva nemôže nikomu nanútiť racionalizáciu, pretože zriaďovateľmi sú iné subjekty a to samosprávy, cirkevné organizácie či súkromná sféra," reagoval na vyhlásenie Mosta-Híd ministrov hovorca Michal Kaliňák. Ministerstvo podľa neho zriaďovateľom navrhuje konkrétne možnosti ako dosiahnuť efektivitu a to s prihliadnutím na počet žiakov, kvalitu výučby, ekonomickú náročnosť prevádzky škôl a dopravnú dostupnosť. Dodáva, že po konzultáciách so zriaďovateľmi rezort prijíma opatrenia, ktoré sledujú kvalitu vzdelávania a ekonomickú efektívnosť škôl i školských zariadení. "Okrem toho už dnes má každá škola s počtom žiakov do 150 o 50 percent vyšší normatív, pričom mnohé z nich dostávajú zvýšené finančné prostriedky v rámci dohodovacieho konania. Práve preto považujeme vyjadrenia predstaviteľov strany Most-Híd za neopodstatnené a zavádzajúce," uviedol Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies