Most-Híd: Predložený balíček gréckych reforiem nebude fungovať

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 12:51 • 2 min
Most-Híd: Predložený balíček gréckych reforiem nebude fungovať

BRATISLAVA - Grécka vláda si chce najnovšie požičať až 53,5 miliardy eur, pričom táto suma prevyšuje o viac ako 12 miliárd eur celkový dlh Slovenska.

slovakia

left justify in out

Pritom ešte donedávna chceli "len" 29 miliárd eur. Sľubujú pritom to, čo s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nemôžu splniť, myslí si podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. V balíčku reforiem je podľa jeho slov síce viacero pozitívnych vecí, ako napríklad zníženie výdavkov na armádu či sľúbená privatizácia, avšak celkovo opatrenia, ktoré predložila grécka vláda, nedokážu vygenerovať sľúbených 12 miliárd eur do gréckeho rozpočtu.

 

Problémom podľa Švejnu nie je výška daní, ktorú Gréci sľubujú momentálne zvýšiť, ale neplatenie daní celkovo, pretože Grécko je na čele rebríčka krajín Európskej únie s najhorším výberom daní. Takisto prísľub zvyšovať vek odchodu do dôchodku nebude účinným opatrením, keď v ich sociálnom systéme bude naďalej fungovať extrémne vysoký počet výnimiek. Pre ilustráciu, Slovensko podľa poslanca za Most-Híd dáva dnes na dôchodky cca 8 percent HDP, pričom Grécko 16 percent HDP. V ich reformnom balíčku sľubujú znížiť tento podiel len o jedno percento na 15 percent HDP, čo podľa Švejnu samozrejme nestačí. Deficit dôchodkového systému v Grécku je až 25 percent, na Slovensku v súčasnosti okolo päť percent. "Preto nepovažujem za dobrý ´obchod´ požičať Grécku 53,5 miliardy eur výmenou za takýto balíček, o ktorom už dopredu vieme, že nemôže fungovať," uzavrel Švejna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona