Most-Híd: Pre dnešných mladých ľudí bude minimálny dôchodok len fantáziou

NETKY.SK • 17 Február 2015, 12:31 • 2 min
Most-Híd: Pre dnešných mladých ľudí bude minimálny dôchodok len fantáziou

BRATISLAVA – Ak sa nenapravia chybné nastavenia v dvojpilierovom dôchodkovom systéme na Slovensku, návrh rezortu práce zaviesť minimálny dôchodok bude iba marketingovým ťahom. Tvrdí to opozičná strana Most-Híd.

slovakia

left justify in out

V stanovisku pre médiá strana uviedla, že nemá v princípe so zavedením minimálneho dôchodku problém, ale v aktuálnej situácii tieto kroky vlády považuje za krátkozraké. "Vláda Roberta Fica pri svojom návrhu nemyslí na budúce generácie, čo dokazuje ničením 2. piliera, či ignorovaním mladých rodín," skonštatoval Most-Híd. Pri súčasných demografických predpovediach by sa podľa strany okolo roku 2050 mohol priemerný dôchodok pohybovať na úrovni životného minima, možno ešte na nižšej úrovni.

 

Preto je podľa predstaviteľov strany nutné opraviť zlé nastavenie dvojpilierového dôchodkového systému, zastaviť neprimerané krátenie dôchodkov z prvého piliera a zmeniť spôsob výplaty peňazí z 2. piliera. "V opačnom prípade budú minimálne dôchodky, tak ako ich dnes navrhuje strana Smer-SD, pre súčasných mladých ľudí len fantáziou," skonštatoval Most-Híd.

 

Minimálny dôchodok na Slovensku má platiť od 1. júla tohto roka. Nárok naň má mať ten, kto platil minimálne 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura.

 

Hospodárska a sociálna rada už odsúhlasila jeho zavedenie. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) označil zavedenie minimálneho dôchodku za zavŕšenie dôchodkovej reformy na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona