Most-Híd počká, v akej podobe Smer a KDH predložia novelu ústavy

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 13:22 • 2 min
Most-Híd počká, v akej podobe Smer a KDH predložia novelu ústavy

BRATISLAVA - Strana Most-Híd podľa poslankyne strany Lucie Žitňanskej počká, v akej podobe Smer-SD a KDH upravia novelu ústavy, ktorá sa týka zmien v justícii. Ako povedala dnes novinárom, v súčasnej podobe je novela neprijateľná, aj keď sú signály, že budú zmeny, ale zatiaľ nikto nevie, ako budú vyzerať.

slovakia

left justify in out

„Návrh, na ktorom pracuje Smer s KDH, sme k dispozícii nedostali. Neviem povedať, či novela ústavy obsahuje dobré alebo zlé návrhy, ktoré majú potenciál zlepšiť stav justície,“ uviedla. Zároveň zopakovala, že pre Most-Híd je neprijateľné, aby cez novelu ústavy došlo k zmenám v zložení Súdnej rady, odobratí právomocí prezidentovi SR a plošným previerkam sudcov.

 

Žitňanská novelu vníma v kontexte s voľbou predsedu Najvyššieho súdu SR. Upozornila, že v Súdnej rade, ktorá bude voliť predsedu najvyššieho súdu, je polovica nominantov vlády, parlamentu a prezidenta SR. Podľa nej teda Smer-SD môže ovplyvniť voľbu predsedu najvyššieho súdu. „Smer musí ukázať, ako to vážne myslí so zmenami v justícii,“ povedala. Súdna rada má voliť nového predsedu Najvyššieho súdu SR 19. mája. 

 

Zástupcovia parlamentných strán sa dohodli, že novelu ústavy NR SR prerokuje až na júnovej schôdzi. Predseda parlamentu Pavol Paška však návrh novely zaradil na jej májové rokovanie. „Zjavne je záujem Smeru-SD a KDH novelu ústavy vyriešiť na májovej schôdzi. Ani len netuším, ako bude vyzerať kompromis Smeru. Zatiaľ asi rokujú len s KDH, s nami nie,“ povedala Žitňanská. 

 

Premiér Robert Fico v sobotu povedal, že prezident by nemal prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR, ako to vyplýva zo súčasného návrhu novely ústavy o justícii a ochrane manželstva. Podľa Fica chce Smer aj KDH dosiahnuť dohodu aj v sporných otázkach, predovšetkým v otázke bezpečnostných previerok sudcov. 

 

Prezident by podľa súčasného návrhu novely mal prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Naopak, zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa oddelí. Návrh znižuje počet členov súdnej rady z terajších 18 na 16. Doteraz ôsmich členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom súdnej rady bol jej predseda, automaticky sa ním stal šéf najvyššieho súdu. Po novom by mali ôsmich členov rady voliť sudcovia a po štyroch parlament a vláda. Za člena súdnej rady budú môcť vymenovať aj člena vlády. Predsedu súdnej rady bude voliť rada, pričom vyberie niekoho zo svojich členov. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa tak oddelí. Predseda súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Sudcovia prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby. Právna norma, ktorú poslanci v marci posunuli do druhého čítania, tiež definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies