Most-Híd novelu obstarávania nepodporí, ak neprejdú pripomienky

NETKY.SK • 28 Január 2015, 11:41 • 2 min
Most-Híd novelu obstarávania nepodporí, ak neprejdú pripomienky

BRATISLAVA - Pokiaľ neprejdú všetky pripomienky prezidenta Andreja Kisku k novele zákona o verejnom obstarávaní, týkajúcej sa schránkových firiem, strana Most-Híd tento zákon opäť nepodporí.

slovakia

left justify in out

Ako povedala poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) v parlamentnej rozprave k novele zákona, ktorú hlava štátu vrátila v decembri na prerokovanie, zákon je neúčinný, zbytočný, škodlivý a nebezpečný. 

"Neúčinný je preto, že účasť schránkových firiem vo verejnom obstarávaní rieši len marketingovo a nie naozaj, aby sme vedeli, kto stojí za jednotlivými firmami ktoré sa zúčastňujú verejných obstarávaní," uviedla Žitňanská. "Zbytočný je preto, pretože sme v decembri uznesením zaviazali vládu, aby predložila novú právnu úpravu, ktorá má vzniknúť na báze zavedenia registra konečných užívateľov výhod a tento zákon môžeme predložiť aj schváliť pomerne rýchlo," dodala opozičná poslankyňa. 

 

Zákon je podľa Žitňanskej škodlivý aj preto, lebo vo verejnom obstarávaní rozširuje priestor pre netransparentné spôsoby verejného obstarávania. Služby a tovary by sa totiž mali nakupovať priamym zadaním iba preto, že budú určené na prípravu predsedníctva SR v Európskej únii v roku 2016. "To však nie je žiadna mimoriadna udalosť. Veď už roky vieme, kedy bude Slovensko predsedať Európskej únii. Žiadny mimoriadny režim nie je potrebný. Bol by potrebný, keby vláda povedala, že prípravu predsedníctva nezvláda, ale vláda tvrdí, že prípravu predsedníctva zvláda," povedala Žitňanská. 

 

Aj poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) tvrdil, že zákon v súčasnej podobe bude nefunkčný. Napriek tomu chce za zákon opäť hlasovať. "Jediný dôvod je to, že ten zákon sa objavil, dáva signál, že je to vážny problém so schránkovými firmami a čo sa za nimi skrýva. Preto sme za to zahlasovali a preto zahlasujem za neho znovu," uviedol Kaník. Zákon podporí nie preto, že by čokoľvek zmenil, ale z dôvodu udržiavania verenej diskusie o probléme zneužívania politickej moci v prepojení cez schránkové firmy na tunelovanie verejných financií. 

 

Na programe schôdze je aj iný návrh novely verejného obstarávania, ktorú predložil Kaník s kolegom Eugenom Jurzycom. "Zameriava sa na skutočný problém a navrhuje, ako ho odstrániť. Skutočný problém, ktorým je tunelovaie verejných financií, kradnutie a obohacovanie sa na úkor občanov, nie je naháňanie schránkových firiem," dodal Kaník. Ani register konečných užívateľov výhod podľa neho tento problém nevyrieši. Kaník v tejto súvislosti predpokladá, že minister hospodárstva Pavol Pavlis využíva schránkovú firmu v Holandských Antilách, aby kryl svoju účasť v súdnom spore súkromnej firmy s Fondom národného majetku SR. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies