Most-Híd nevylučuje spoluprácu s SMK vo voľbách do VÚC

NETKY.SK • 3 December 2016, 09:17 • 2 min
Most-Híd nevylučuje spoluprácu s SMK vo voľbách do VÚC

BRATISLAVA - Vládny Most-Híd nevylučuje prípadný spoločný postup s SMK v budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Strana však nateraz o konkrétnych krokoch nehovorí, považuje to za predčasné.

slovakia

left justify in out

"Bude však v našom záujme postupovať tak, aby sme prostredníctvom našich kandidátov priniesli čo najväčšie plus pre našich voličov," uviedlo pre TASR tlačové oddelenie Mosta-Híd.

 

Mimoparlamentná SMK TASR potvrdila, že už vo všetkých krajoch rokovala s viacerými stranami o budúcoročných voľbách do VÚC. "Rozhodovanie o župných koalíciách však patrí podľa Stanov SMK do právomoci krajských rád, preto o nich je ešte predčasné hovoriť," uviedla strana. Bude hľadať riešenia vyhovujúce pre maďarskú komunitu na Slovensku. "Aby naše záujmy mali čo najsilnejšie zastúpenie," doplnil predseda SMK József Menyhárt. SMK postaví vlastných kandidátov na predsedov v tých krajoch, kde sa javí šanca na ich zvolenie.

 

Most-Híd a SMK sa nedávno stretli na konferencii v Dunajskej Strede, kde spoločne podpísali vyhlásenie za zachovanie maďarských škôl. "Sú témy ovplyvňujúce osud Maďarov na Slovensku, v ktorých je dohoda nevyhnutná. Takou je napríklad školstvo, pre ktoré sme sa nedávno zišli v Dunajskej Strede," uviedla SMK. Išlo o rokovanie, na ktorom po dlhom čase rokovali predsedovia oboch strán. "Maďarsko-maďarský dialóg bolo fórum odborníkov a odborných politikov. Bude pokračovať s podobnými rokovaniami v rôznych ďalších oblastiach medzi oboma stranami so zapojením občianskych a odborných organizácií," doplnila SMK.

 

Vedenia strán sa mohli stretnúť už po marcových parlamentných voľbách. Ku rokovaniu, ktoré inicioval Most-Híd, však doteraz nedošlo. Pre vtedajšie vedenie SMK bolo totiž spojenie Mosta-Híd s SNS problém, rovnako ako spôsob vzniku vládnej koalície. Rozhodnutie o tom, či ísť rokovať s Mostom-Híd, nechalo staré vedenie na nové. Most-Híd už vtedy hovoril, že je naďalej pripravený s SMK rokovať. V júli Menyhárt potvrdil pripravenosť SMK rokovať s Mostom-Híd o prípadnej spolupráci. Termín rokovania však stále nie je podľa mimoparlamentnej strany známy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona