Most-Híd nevidí podľa Zs. Simona žiadnu potrebu ísť rokovať s R. Ficom

NETKY.SK • 18 August 2011, 11:29 • 2 min
Most-Híd nevidí podľa Zs. Simona žiadnu potrebu ísť rokovať s R. Ficom

Most-Híd nevidí podľa Zs. Simona žiadnu potrebu ísť rokovať s R. Ficom

slovakia

left justify in out

img

Strana Most-Híd nevidí momentálne podľa jej podpredsedu Zsolta Simona potrebu ísť rokovať s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. "Žiadnu oficiálnu pozvánku sme nedostali," podotkol po dnešnom rokovaní vlády SR s tým, že nevie, kam smeruje správanie expremiéra.
      "V každom prípade by si mal najskôr ujasniť, čo vlastne chce. Lebo chce jednotu v koalícii a chce aj rokovať," poznamenal. Správanie Fica podľa ministra pôdohospodárstva nedáva žiadnu garanciu na to, o čom by vlastne rokovanie malo byť. "Keď dostaneme pozvánku, tak sa vyjadríme. Nateraz priestor na to, aby sme si sadli a rokovali, nevidíme," podčiarkol.
      Fico na utorkovej tlačovej konferencii (16. 8.) po rokovaní s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) o podpore pri hlasovaniach o eurovale vyhlásil, že predsedníčka vlády nevie nič garantovať a politickú moc majú lídri strán. Smer-SD sa preto rozhodol, že v budúcnosti bude rokovať len s predsedami politických subjektov. Hoci Fico označil hlasovanie o eurovale za najvýznamnejšie politické rozhodnutie od vzniku SR, on sám ho je ochotný podporiť, až keď bude v parlamente zabezpečených 79 hlasov. Návrh na rokovanie s politickými stranami mal byť spracovaný dnes prípadne vo štvrtok (18. 8.).
      "Pánovi Ficovi nejde vôbec o nejakú vecnú diskusiu o eurozóne, jemu vôbec nejde o záchranu eurozóny. Jeho jediným cieľom je rozbiť túto koalíciu, rozbiť túto vládu a vrátiť sa k naspäť k moci," konštatoval podpredseda SaS a minister hospodárstva Juraj Miškov. Ako poznamenal, pozvanie na rokovanie zo strany Richarda Sulíka ako predsedu Národnej rady SR stále platí. Zdôraznil však, že Sulík sa s Ficom nestretne ako predseda strany SaS. "Pokiaľ chce prísť rokovať s pánom Sulíkom ako s druhým najvyšším ústavným činiteľom, tak dvere má otvorené," zdôraznil.
      Predseda KDH Ján Figeľ zase vidí v osobe prezidenta republiky správneho organizátora dôveryhodnej diskusie predsedov politických strán a predsedníčky vlády pre ozajstné hľadanie a nachádzanie riešení. "Pôda prezidentského úradu je na jednej strane dostatočne nezávislá, na druhej strane dostatočne autoritatívna, aby takéto rokovanie bolo plodné a konštruktívne," domnieva sa minister dopravy. Ako dodal, Fico si robí svoju politiku, pričom svojím štýlom vyjadril pohľad na stav vecí verejných. "Ale je len jedným z aktérov, ale nie jediným a nie je primárnym," zdôraznil.
      Figeľ nemá problém rozprávať sa zoči-voči s ktorýmkoľvek politickým partnerom. Poukázal však na to, že v politike spolu súvisí nielen forma, ale aj obsah. "Ak je obsahom euroval a hľadanie slovenskej pozície, tak aj forma tomu musí napovedať," konštatoval s tým, že cieľom diskusie má byť hľadanie riešení. "Ale nie na báze toho, čo odznelo ako odkaz na tlačovke predsedom strán a premiérke," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies