MOST-HÍD nesúhlasí s navrhovanou úpravou zdaňovania dividend

NETKY.SK • 20 August 2016, 13:48 • 2 min
MOST-HÍD nesúhlasí s navrhovanou úpravou zdaňovania dividend

BRATISLAVA - Most-Híd nesúhlasí s pripravovanou zmenou zákona, ktorá má upraviť zdaňovanie dividend.

slovakia

left justify in out

Chce o ňom rokovať s koaličnými partnermi. V súčasnej podobe by v parlamente podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára návrh neprešiel.

 

"Vyjadrujeme znepokojenie nad pripravovanou zmenou zákona o zavedení zdaňovania dividend, ktoré sa podľa nás negatívne dotkne podnikateľov a nemyslíme si, že to je v poriadku. Budeme iniciovať ďalšie rokovanie o tomto zákone, lebo v takejto podobe v parlamente nebude mať šancu prejsť," vyhlásil po dnešnom rokovaní Republikovej rady Bugár.

 

Bugár neočakáva, že by nespokojnosť Mosta-Híd s návrhom zákona vyvolala podobnú situáciu ako odmietavý postoj SNS k návrhu na zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov, pri ktorom minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) pohrozil demisiou. Tvrdí, že svoje výhrady už avizovali skôr.

Ministerstvo financií (MF) SR chce upraviť zdanenie dividend, pričom platenie zdravotných odvodov z nich má byť zrušené. Rezort navrhuje, aby dividendy plynúce fyzickým osobám bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, podliehali dani vo výške 15 %. Podiely na zisku vyplatené právnickej osobe z nezmluvného štátu alebo daňovníkovi - tuzemskej právnickej osobe z nezmluvných štátov sa zdaní daňou vo výške 35 %. Ako uviedlo MF SR, ide o opatrenie zamerané na boj proti daňovým únikom a schránkovým spoločnostiam.

 

Most-Híd má problém napríklad so spomínanými 15-percentami. "Budeme hovoriť aj o tom, či je možné 15 percent potlačiť nižšie," avizoval. Bugárovci si tiež nevedia predstaviť, že by zahraniční podnikatelia neboli zákonom dotknutí a slovenskí by ním boli trestaní. "To určite nie," vyhlásil Bugár.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies