Most-Híd nebude za zmrazenie platov politikov, ako to žiada Fico

NETKY.SK • 3 December 2017, 09:26 • 2 min
Most-Híd nebude za zmrazenie platov politikov, ako to žiada Fico

ŠAMORÍN - Strana Most-Híd nebude podľa predsedu Bélu Bugára za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Ako novinárov informoval po rokovaní republikovej rady v Šamoríne, bolo by dobré, aby si premiér Robert Fico vypočul názory vlastných poslancov i poslancov koalície.

slovakia

left justify in out

„Tu nejde len o platy, ale my za zmrazené platy hlasovať nebudeme. Či budú zvýšené o jedno, alebo sto eur, to je bezpredmetné. NR SR nie je podriadená vláde,“ vyhlásil Bugár s tým, že aj jeho strana má návrh riešenia, ale nechcel o ňom hovoriť. „Musíme hľadať kompromisné riešenie,“ uviedol.

Bugár pripustil, že jeho strana bude napríklad za dočasné riešenie, ktorým môže byť symbolické zvýšenie platov o jedno euro. Takýto návrh by mohol byť schválený ešte na decembrovej schôdzi, ale návrh na zmrazovanie platov Most-Híd nepodporí. Bugár je za nové systémové riešenie, ktoré nikoho nebude nútiť v budúcnosti zmraziť platy. O novom návrhu o úprave platov bude podľa neho rokovať NR SR na jar.

Most-Híd považuje za neprijateľnú situáciu, ktorá vznikla po hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní. „Je potrebné zdôrazniť, že NR SR nie je podriadená ani vláde, ani premiérovi. SR je parlamentnou demokraciou, kde vláda zodpovedá parlamentu,“ upozornil Bugár s tým, že odkazovanie cez médiá v tak závažnej veci, ako je dôvera vlády, považuje za neprípustné.

Poslanci Národnej rady SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Pred hlasovaním zasadalo poslanecké grémium i koaličné poslanecké kluby, pretože opozícia so skráteným legislatívnym konaním nesúhlasila. Skrátené legislatívne konanie nepodporili napokon ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania alebo nehlasovali.

 

Za skrátené legislatívne konanie zo Slovenskej národnej strany bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Návrh na zmrazenie platov predložil premiér Robert Fico na rokovanie vlády 15. novembra.

 

Účelom navrhovaného zákona je ponechať platy poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a ďalších vybraných subjektov na úrovni roku 2017. Premiér Robert Fico očakáva, že parlament do konca roka zmení svoje rozhodnutie týkajúce sa zmrazovania platov ústavných činiteľov. „Očakávam, že NR SR zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde,“ vyhlásil Fico v stanovisku v stredu.

Poslanecký klub Smeru prišiel vo štvrtok s riešením, ktorým je, že platy poslancov by sa tento rok mali zmraziť cez novelu zákona o dani z príjmov. Platy politikov by sa mali zmraziť cez pozmeňovací návrh k novele zákona.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona