Most-Híd navrhuje zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane na 4650 eur

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 12:46 • 2 min
Most-Híd navrhuje zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane na 4650 eur

BRATISLAVA - Po strane Smer-SD prichádza s návrhmi na zlepšenie životnej úrovne pracujúcich aj koaličná strana Most-Híd. Navrhuje zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane či daňové zvýhodnenie pre pracujúcich dôchodcov.

slovakia

left justify in out

"Musia to byť predovšetkým ľudia, ktorí by mali cítiť zlepšenie ekonomických výsledkov Slovenska. Preto sme pripravili dve konkrétne opatrenia, ktorých cieľom je, aby všetci pracujúci pocítili zlepšenie aj na svojich peňaženkách," uviedol v správe pre médiá predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

 

Prvým návrhom strany je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Tá dnes predstavuje 3803 eur ročne. Ako pripomenula strana, v minulosti táto suma znamenala aj to, že zamestnanci poberajúci minimálnu mzdu neplatili z tejto mzdy dane.

 

"Dnes, keď minimálna mzda narástla a predstavuje 435 eur, tak zamestnanec zarábajúci minimálnu mzdu odvádza štátu na daniach 160 eur ročne. My dávame do diskusie návrh, aby sa nezdaniteľná časť zvýšila na úroveň 4650 eur. To by znamenalo nárast čistej mzdy o 160 eur ročne nielen pre tých, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, ale aj pre takmer všetkých ostatných zamestnancov," priblížil Bugár. Toto opatrenie by sa podľa neho mohlo dotknúť vyše dvoch miliónov Slovákov, a to zamestnancov aj živnostníkov.

 

Druhý návrh sa týka dôchodcov. "Mnohí dôchodcovia si privyrábajú, aby zlepšili svoju sociálnu situáciu. Zároveň je dnešný stav taký, že ak pracujú na dohodu, musia zo zarobených peňazí odvádzať štátu odvody, aj keď pritom už od štátu dostávajú dôchodok," vysvetlil Bugár.

 

Most-Híd preto navrhuje, aby dôchodcovia boli pri práci na dohodu oslobodení od odvodov do výšky 200 eur mesačne, ako je to napríklad aj pri študentoch. "Pomôže to zlepšiť ich finančnú situáciu a nebudú musieť zbytočne odvádzať štátu odvody. Výrazne by to zároveň pomohlo predčasným dôchodcom, ktorí si v súčasnosti formou dohody nemôžu privyrobiť ani jediné euro," konkretizoval Bugár.

 

Štátny tajomník rezortu práce Ivan Švejna (Most-Híd) upozornil, že tento návrh je súčasťou politiky strany, ktorá je orientovaná aj na dôchodcov. "Len pripomeniem naše presadené návrhy pri valorizácii dôchodkov, pomoci starodôchodcom či opatrenia v druhom pilieri. Vždy stojíme na strane seniorov a chceme, aby aj oni na vlastnej koži pocítili, že Slovensku sa darí," dodal Švejna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies