Most-Híd navrhne 10-percentnú DPH na potraviny

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 12:26 • 2 min
Most-Híd navrhne 10-percentnú DPH na potraviny

BRATISLAVA - Vláda Smeru nerobí opatrenia pre ľudí, ale pre svojich sponzorov. Dokazuje to zachovanie 20-percentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH), či aktuálny prípad investičných stimulov pre šalianske Duslo.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to podpredseda opozičnej strany Most-Híd Zsolt Simon. Strana preto plánuje na septembrovú schôdzu predložiť dva návrhy zákonov, ktoré budú práve na uvedené opatrenia reagovať. Prvým má byť podľa Simona návrh, ktorým sa opäť zavedie do zákona o dani z pridanej hodnoty mechanizmus, podľa ktorého sa sadzba dane pri poklese deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu zníži na 19 %. Zároveň navrhne znížiť sadzbu dane na potraviny na 10 %. Tvrdí, že nevidí dôvod na to, aby Slováci, ktorí majú jedny z najnižších príjmov v rámci únie, platili najvyššiu daň na potraviny. Na vykrytie rozpočtového dopadu podľa Simona vláda prostriedky má. Je totiž podľa neho lepšie znížiť dane pre všetkých, ako platiť niekomu lístok na vlak. Kompenzáciou zníženia sadzby dane na potraviny by zase podľa neho bol pokles nákupnej turistiky. 

 

Okrem toho chce Most-Híd navrhnúť úpravu pri poskytovaní investičných stimulov. Základnou zmenou má podľa Simona byť, že o všetkých investičných stimuloch by musela rozhodnúť vláda a nie samotný minister hospodárstva, ako sa to stalo v prípade stimulov pre Duslo Šaľa. Podľa Simona je totiž nezmysel, aby o daňových úľavách za takmer 60 mil. eur rozhodoval iba jeden človek. Most-Híd tiež navrhne úpravu podmienok pre investičné stimuly tak, aby o ne mohli požiadať aj podnikatelia pri nižších investičných akciách. Podľa Simona je totiž lepšie podporiť viac menších investičných projektov ako jeden veľký. Zároveň chce Most-Híd zaviesť podmienku, že investori sa budú musieť zaviazať k vytvoreniu nových pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies