Most-Híd: Nariadenie ministerstva o občianstve nedáva ľuďom istotu

NETKY.SK • 5 Február 2015, 11:29 • 2 min
Most-Híd: Nariadenie ministerstva o občianstve nedáva ľuďom istotu

BRATISLAVA – Nariadenie ministerstva vnútra, ktoré vo februári 2015 vstúpilo do platnosti, nedáva podľa strany Most-Híd žiadateľom o štátne občianstvo žiadnu právnu istotu ani v prípade, že ich žiadosti o udelenie občianstva sa vyhovie.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes na tlačovej besede podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, ľudia nemajú istotu, že im občianstvo bude vrátené. Nariadenie ministerstva tiež podľa nej prekračuje rámec zákona, tým je spochybniteľné každé rozhodnutie rezortu o udelenie občianstva, čo vytvára právnu neistotu. „Ak im aj bude vrátené, zostávajú v právnej neistote, lebo nariadenie prekračuje rámec zákona,“ povedala. Jediným riešením je podľa nej novela zákona.

 

Občanom, ktorým Slovenská republika zákonom odoberá slovenské občianstvo, umožňuje jeho znovunadobudnutie na základe žiadosti, ktorej ministerstvo môže, ale nemusí vyhovieť. Od roku 2010, keď prvá vláda Roberta Fica prijala tvrdú novelu, na základe ktorej stratí slovenské štátne občianstvo každý, kto prijal občianstvo iného štátu, už prišlo o slovenské pasy takmer tisíc občanov. „Sľubovaná vládna novela sa nateraz opäť odkladá, lebo sa vláda rozhodla ísť iným, nesystémovým smerom. Prijala provizórium v podobe aktuálneho nariadenia, ktoré je výsmechom každému, kto o občianstvo SR vďaka Ficovi prišiel,“ upozorňuje Gábor Gál. 

 

Aktuálne platné nariadenie ministerstva vnútra Most-Híd odmieta. Podľa Lucie Žitňanskej je neprijateľné právne aj politicky. „Je to pre všetkých občanov SR, ktorí prišli o občianstvo či o občianstvo prídu, nedôstojné, ponižujúce a neprijateľné. Štát zákonom odoberá občianstvo a umožňuje jeho znovunadobudnutie na základe žiadosti, ktorej ani nemusí ministerstvo vyhovieť. Všetko závisí od svojvoľného rozhodnutia jedného úradníka,“ dodala Žitňanská. 

 

Ministerstvo vnútra začalo od 1. februára vracať štátne občianstvo tým, ktorí oň prišli pre zákon z roku 2010. Ten prijala prvá vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Tvrdosť normy z roku 2010 má vyriešiť novela, ktorú má rezort vnútra pripravenú. Minister vnútra Robert Kaliňák však nechcel na jej prijatie čakať a na konci minulého roku prišiel s vlastným riešením. Občianstva budú spätne udeľovať na základe výnimky - keď je udelenie občianstva v záujme Slovenska. Udeľovanie občianstva týmto spôsobom má však podmienky. Týka sa len ľudí, ktorí získali občianstvo cudzieho štátu na základe trvalého pobytu v ňom. V zmysle zákona musí mať žiadateľ tiež povolený pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky. Žiadosť o udelenie štátneho občianstva sa podáva na okresnom úrade v sídle kraja, na diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. 

 

Novelu zákona o občianstve má minister Kaliňák pripravenú už vyše roka. Legislatíva má odstrániť tvrdý zákon z roku 2010, ktorým človek príde o slovenské občianstvo automaticky po prijatí cudzieho občianstva. Išlo o reakciu na maďarský zákon, ktorý umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel Ficov zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Takto za štyri a pol roka prišlo o slovenské občianstvo viac ako 970 ľudí. Najviac ľudí sa vzdalo slovenského občianstva v prospech občianstva Českej republiky. 

 

Udeľovanie občianstva by v chystanej novele malo byť viazané na trvalý pobyt. Znamenalo by to, že aj občan Slovenska by mohol nadobudnúť napríklad maďarské občianstvo a nestratil by pritom slovenské, ale za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies