Most-Híd na rokovanie o justícii nepríde, podľa Žitňanskej je to fraška

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 17:01 • 2 min
Most-Híd na rokovanie o justícii nepríde, podľa Žitňanskej je to fraška

BRATISLAVA - Strana Most-Híd nepôjde na piatkové (16.5.) rokovanie o ústavných zmenách v justícii. Oznámil to dnes predseda strany Béla Bugár na tlačovej konferencii v parlamente. Rokovania o zmenách ústavy považujú bugárovci za nedôstojné, keďže strana doteraz nevie, o čom bude piatkové stretnutie.

slovakia

left justify in out

"Rokovanie je fraška. Nepoznáme predstavu strany Smer, pozmeňovacie návrhy nie sú na stole. Počúvame, že rokovania medzi Smerom a KDH prebiehajú, ale nikto nám nevie povedať, čo by zajtra malo byť predstavené. Považujem to za vrcholne nezodpovedné," povedala Lucia Žitňanská. Takýmto spôsobom sa podľa nej nemôže meniť ústava ani sa robiť zmeny v justícii. Most-Híd nepredkladá k novele ústavy ani pozmeňujúce návrhy, keďže nepozná základnú predstavu Smeru-SD.
     

Kľúčové rozhodovanie o budúcnosti slovenskej justície bude podľa exministerky spravodlivosti v pondelok (19.5.) pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR. Žitňanská je za zásadnú zmenu v čele súdnictva. Podľa nej môže Súdna rada SR v pondelok vybrať zlého kandidáta, ale aj dobrú kandidátku. "Ale môže zvoliť aj cestu kamufláže. V pondelok sa to ukáže," uviedla Žitňanská.
     

Za predsedu Najvyššieho súdu (NS) kandiduje jeho súčasný šéf Štefan Harabin, ktorého ako prvá navrhla do volieb Sudcovská rada NS SR. Jeho protikandidátkami sú sudkyňa Jana Bajánková, nominantka ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, a Zuzana Ďurišová, ktorú navrhlo združenie Za otvorenú justíciu (ZOJ).
     

Súčasnému predsedovi NS aj Súdnej rady Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna. Podľa súčasných pravidiel ho volia členovia Súdnej rady. Novela ústavy, ktorá je predložená do Národnej rady SR vládnym Smerom-SD a KDH, navrhuje, aby funkcie šéfov NS SR a Súdnej rady boli oddelené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies