Most-Híd: Mnohé obce majú problém garantovať menšinové práva

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 13:40 • 2 min
Most-Híd: Mnohé obce majú problém garantovať menšinové práva

BRATISLAVA - Mnohé obce majú problém garantovať jazykové práva maďarskej menšiny. Vyplýva to z prieskumu, ktorý urobila politická strana Most-Híd v rámci stratégie Občianska vízia 2016.

slovakia

left justify in out

Strana rozoslala vo februári 2014 dotazníky 512 obciam, v ktorých je podľa zákona maďarský jazyk považovaný za menšinový jazyk. Dotazníky obsahovali 21 otázok týkajúcich sa uplatnenia vizuálnej dvojjazyčnosti, používania maďarského jazyka v úradnom styku a zabezpečenia a používania dvojjazyčného úradovania.

 

Strane sa vrátilo 234 vyplnených dotazníkov, to znamená, že reagovalo 45,7 percenta z oslovených obcí. Z oslovených obcí vôbec nereagovalo 278. Ako najväčší problém pri zabezpečení jazykových práv v obciach sa ukázali úradné formuláre v maďarskom jazyku. V 38 percentách obcí, ktoré na prieskum reagovali, chýbajú úplne, v ďalších 35,9 percenta sú zabezpečené len čiastočne. V 24,8 percenta obcí chýbali verejné nápisy v maďarskom jazyku. Ďalších 43,5 percenta obcí povinnosť zabezpečiť informácie, nápisy a oznamy v maďarskom jazyku splnilo len čiastočne, 23 percent obcí, ktoré odpovedali, nezabezpečilo na viditeľnom mieste informácie o možnosti komunikácie v maďarskom jazyku. Nezabezpečenie týchto práv pritom zákon hodnotí ako správny delikt. 

 

Podľa vyjadrení samotných obcí najčastejšou príčinou nedostatočného zabezpečenia jazykových práv maďarskej menšiny je nedostatok financií. V prípade vizuálnej dvojjazyčnosti to ako dôvod uviedlo 57,7 percenta obcí, kým pri používaní maďarského jazyka v úradnom styku 30,8 percenta obcí. Pri oboch otázkach ako ďalší faktor uviedli aj nedostatočné jazykové a právne vedomosti zamestnancov a tiež nedostatočnú odbornú a metodickú podporu zodpovedných orgánov. 71 percent obcí napriek danej situácii podľa výsledkov prieskumu v blízkej budúcnosti neplánuje prijať žiadne aktívne opatrenia, aby ju napravili. 

 

Podľa konštatovania strany Most-Híd zákonom určený a stabilný priestor pre používanie maďarského jazyka je možné docieliť v prvom rade aktívnym prístupom obcí a príslušníkov maďarskej menšiny. Preto plánuje prijať konkrétne kroky na nápravu zistených nedostatkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies