Most-híd kritizuje kontroly na hraniciach, ľudia by sa mali po Európe pohybovať slobodne

NETKY.SK • 14 September 2015, 15:33 • 2 min
Most-híd kritizuje kontroly na hraniciach, ľudia by sa mali po Európe pohybovať slobodne

BRATISLAVA - Opozičná strana Most-Híd so znepokojením sleduje reťazovú reakciu zavádzania kontrol na hraniciach medzi európskymi štátmi. Strana Bélu Bugára to uvádza v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Mosta-Híd Matej Kováč.

slovakia

left justify in out

"Projekt EÚ je postavený na solidarite, dohode a voľnom pohybe osôb. Tým, že strácame ochotu prejavovať solidaritu a hľadať dohodu, sa môžeme v konečnom dôsledku pripraviť aj o našu slobodu pohybu. Bez slobody pohybu stráca projekt Európskej únie zmysel aj obsah," upozorňuje Most-Híd.

 

V zložitej situácii, ako je tá dnešná, musí byť podľa bugárovcov na prvom mieste solidarita európskych krajín navzájom, a tiež solidarita s ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnou. "Miesto mechanického odmietnutia kvót by preto mali východoeurópski lídri čo najskôr a konkrétne pomenovať svoju predstavu solidarity. Takej, ktorú aj ostatné európske krajiny budú môcť považovať za dôveryhodnú a zmysluplnú pomoc k riešeniu aktuálnej situácie. Zároveň sme presvedčení, že dozrel čas, aby sa na miesto nekoordinovaného zavádzania hraničných kontrol začala utečeneckej kríze Európska únia venovať na svojej najvyššej úrovni," dodal Kováč.

 

Slovensko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Oznámilo to ministerstvo vnútra v reakcii na krok Nemecka, ktoré takéto opatrenie prijalo v nedeľu (13.9.) podvečer. "Po oznámení Nemecka, že dočasne zavádza hraničné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Slovensko pristúpilo k dočasným hraničným kontrolám na slovensko-maďarských a slovensko-rakúskych hraničných priechodoch," informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

 

V súvislosti s mimoriadnou situáciou podľa Paulenovej slovenská polícia pridala na hraniciach 220 policajtov oproti štandardnému výkonu. Posilnila pritom nielen hraničné priechody, ale aj vytypované miesta zelenej hranice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies