Most-Híd: Kľúčovým pre zamestnávanie Rómov sú potreby regiónu

NETKY.SK • 25 Február 2015, 09:09 • 2 min
Most-Híd: Kľúčovým pre zamestnávanie Rómov sú potreby regiónu

BRATISLAVA - Strana Most-Híd je presvedčená, že treba odštartovať starostlivo naplánované komplexné regionálne programy na podporu znevýhodnených skupín s cieľom vytvoriť nové pracovné príležitosti.

slovakia

left justify in out

„Problém zamestnávania ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, vrátane Rómov, nevyriešime len rekvalifikačnými kurzami či iba prostredníctvom ich zapájania do verejnoprospešných prác. Tieto aktivity sa musia uskutočňovať v jednej línii s cieleným zamestnávaním napojeným na potrebu regiónu či obce,“ povedal poslanec Prešovského samosprávneho kraja za stranu Most-Híd Peter Krajňák.


Nedostatok pracovných príležitostí sa dotýka takmer všetkých regiónov Slovenska. Obzvlášť je tento problém vypuklý v niektorých komunitách s prevahou rómskeho obyvateľstva. „Skvelým príkladom, ako to môže fungovať, bol projekt Revitalizácie krajiny realizovaný v rokoch 2010-2012 počas vlády Ivety Radičovej. Zapojení boli do neho aj Rómovia s pracovnými návykmi a schopnosťami, ktorí boli dlhodobo bez práce. Ukázalo sa, že vedia a chcú robiť,“ konštatoval Krajňák. Rovnakým spôsobom možno podľa jeho slov riešiť situáciu pri spracovaní kalamitného dreva v lesoch či zbere recyklovateľného odpadu. „Takéto programy musí nová vláda naštartovať. Ponuka práce by mala smerovať k najchudobnejším skupinám, ktoré prejavia záujem, pričom by mali byť pri zamestnávaní uprednostnení mladí, ktorí sa neuspokoja so základným vzdelaním,“ dodal župný poslanec za Most-Híd vo svojom strategickom dokumente Občianska vízia 2016 aj na príklade úspešných regionálnych iniciatív demonštruje, že chudoba a rómska otázka sa dajú riešiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies