Most-Híd ide prvý raz do eurovolieb, chce aspoň jedného poslanca

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 10:22 • 2 min
Most-Híd ide prvý raz do eurovolieb, chce aspoň jedného poslanca

BRATISLAVA – Republiková rada strany Most-Híd v sobotu schváli kandidačnú listinu do májových eurovolieb. Pre Most-Híd to budú prvé voľby do Európskeho parlamentu. Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda strany László Solymos, na návrh predsedníctva strany by kandidátku mal viesť poslanec NR SR Zsolt Simon.

slovakia

left justify in out

Ako dvojku predsedníctvo navrhlo bývalého splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Józsefa Nagya. Trojkou má byť predseda parlamentného zahraničného výboru František Šebej. Zo štvrtého miesta má kandidovať ďalší poslanec slovenského parlamentu Tibor Bastrnák. Prvú päťku má uzatvárať Andrea Vittková, ktorú navrhla ženská organizácia strany Idea.

Ambíciou strany Most-Híd je podľa Solymosa získať vo voľbách minimálne sedem percent hlasov a mať v Európskom parlamente minimálne jedného poslanca. „Máme silných kandidátov, ktorí sú pripravení odborne aj politicky, aby naše zastúpenie v EP zvládli,“ povedal Solymos. 

 

Simon zdôvodňuje snahu vymeniť slovenský parlament za európsky tým, že EÚ je šanca. „Otázka je, do akej miery ju SR využíva. Naši europoslanci možnosti až tak nevyužili,“ povedal pre agentúru SITA s tým, že jeho ambícia je to zmeniť. Podľa neho by stálo za to, aby sa EÚ po desiatich rokoch od rozšírenia pozrela ako boli využité jej peniaze na zníženie regionálnych rozdielov. „Treba sa pozrieť, či to donieslo efekt, alebo to treba robiť inak,“ konštatoval. 

 

Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia 24. mája. Na Slovensku volíme 13 europoslancov. Strany musia odovzdať kandidátky do 20. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies