Most-Híd: Európa nepotrebuje spoločnú armádu

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 10:17 • 2 min
Most-Híd: Európa nepotrebuje spoločnú armádu

BRATISLAVA - Európa nepotrebuje spoločnú armádu. Na ruskú expanziu by mala odpovedať posilnením prítomnosti NATO. Tvrdí to strana Most-Híd. Reaguje tým na vyjadrenie predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, že Európska únia by mala mať vlastnú armádu.

slovakia

left justify in out

"Nevidím dôvod na budovanie dvoch paralelných armád. Už máme NATO a vznik európskej armády, ktorá by bola malým NATO, nemá zmysel," myslí si poslanec Mosta-Híd Gábor Gál. Pripomenul, že viaceré členské krajiny NATO si v Aliancii neplnia svoje záväzky. Nemá podľa neho význam, aby vstupovali do ďalšej organizácie. "Neschvaľujem Junckerov nápad, pretože sa mi nezdá racionálny," dodal Gál.

 

Namiesto budovania nových ozbrojených síl by sa mala podľa Mosta-Híd posilniť prítomnosť NATO v Európe. A to v záujme vyváženie ruskej expanzie. Strana pripomína, že EÚ dnes už má sily rýchleho nasadenia označované ako Bojové jednotky EÚ. Dosiaľ sa podľa Mosta-Híd v reálnom boji nepoužili. "Aj preto nepripisujeme vzniku spoločnej európskej armády reálny význam," uvádza Most-Híd.

 

Podľa Junckera by európska armáda pomohla formovať spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a spoločne uchopiť európsku zodpovednosť vo svete. Európsku armádu by sme podľa neho nemali na to, aby ihneď zaujala svoje postavenie. "Avšak spoločná armáda Európanov by tlmočila Rusku, že to mienime vážne s obranou hodnôt EÚ," dodal Juncker. Armáda by podľa neho nemala byť konkurentom NATO.

 

Moskva na Junckerove vyjadrenia reagovala tým, že má záujem o vysvetlenie výrokov predsedu Európskej komisie. Povedal to námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexej Meškov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies