Most-Híd: Cieľom je školská a kultúrna samospráva, nie autonómia

NETKY.SK • 7 August 2015, 10:55 • 2 min
Most-Híd: Cieľom je školská a kultúrna samospráva, nie autonómia

BRATISLAVA – Jedným z hlavných cieľov strany Most-Híd je podľa podpredsedu strany Lászlóa Solymosa získanie kultúrnej a školskej samosprávy.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, samospráva však vyjadruje niečo iné ako autonómia. „Aj obce predstavujú samosprávny prvok, pričom nikto nehovorí, že sú autonómne. Autonómia vyčleňuje a oddeľuje, pričom naším cieľom je presný opak – spájať a začleňovať všetky menšiny do spoločnosti,“ vyhlásil Solymos. Samospráva je však podľa neho nevyhnutná na to, aby sa menšina mohla rozvíjať a udržiavať si svoju jedinečnosť, čím de facto prispieva k rozmanitosti celej krajiny.


Cieľom snahy Most-Híd je podľa Solymosa vytvorenie vlastnej hodnotnej a rozvinutej školskej a vzdelávacej sústavy. Momentálne strana finišuje s prípravou nového zákona o financovaní menšinových kultúr. „Koncepcia na financovanie kultúry národnostných menšín vychádza zo zákonného rámca prijatého minulý rok parlamentom na podporu kultúry na Slovensku - Fondom pre podporu umenia. Základnými atribútmi koncepcie sú stabilita, transparentnosť, kultúrna samospráva menšín a úmerná kompenzácia rozdelenia finančných prostriedkov medzi menšinami, pričom práve úmerná kompenzácia má zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov aj pre málo početné menšiny a rozvoj ich kultúry,“ uviedol Solymos.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies