Most-Híd chce stransparentniť priznávanie penzií z 2.piliera

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 14:43 • 2 min
Most-Híd chce stransparentniť priznávanie penzií z 2.piliera

BRATISLAVA - Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna predloží na májovej schôdzi parlamentu pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by malo byť priznávanie dôchodkov životnými poisťovňami transparentnejšie.

slovakia

left justify in out

"Navrhnem, aby životné poisťovne uvádzali aj takzvaný brutto dôchodok," povedal na pondelkovej tlačovej besede.

Poisťovne v súčasnosti podľa Švejnu ponúkajú sporiteľom tzv. netto dôchodok. "Chcem, aby ľudia videli, koľko si na svoje náklady a zisk zoberie životná poisťovňa," povedal. Takýto pozmeňujúci návrh Švejna podá v druhom čítaní k vládnemu návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorým sa má na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok. 

 

Podpredseda strany Most-Híd tiež opäť v parlamente navrhne, aby Sociálna poisťovňa priznávala osobám, ktoré si na dôchodok sporili v druhom pilieri, vyšší dôchodok z prvého piliera. Podľa jeho pozmeňujúceho návrhu by sa pri krátení dôchodku z prvého piliera z dôvodu účasti v druhom pilieri zohľadňovalo bývalým sporiteľom aj poistné do rezervného fondu solidarity vo výške 4,75 % z ich vymeriavacieho základu. Takýto návrh Švejna predložil už na februárovej schôdzi pri rokovaní o otvorení druhého piliera, podporu väčšiny poslancov však jeho návrh nezískal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies