Most-Híd chce pre menšiny školskú a kultúrnu samosprávu

NETKY.SK • 25 August 2014, 12:22 • 2 min
Most-Híd chce pre menšiny školskú a kultúrnu samosprávu

BRATISLAVA – Most-Híd chce pre maďarskú menšinu školskú a kultúrnu samosprávu. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda Mosta-Híd Béla Bugár, v oblasti kultúry a školstva by sa mal vytvoriť samosprávny systém.

slovakia

left justify in out

Podľa neho aj čiastkové veci, ako je dvojitá pedagogická dokumentácia alebo sloboda škôl sú o samosprávnom systéme. Na základe tohto sa rozhodnú, aké učebnice budú používať. „Samosprávny princíp v oblasti školstva a kultúry je dôležitý. Menšiny obohacujú štát jazykom, kultúrou a zvykmi. Preto ich treba chrániť aj týmto spôsobom, aby neboli závislé od štátu a mohli sa rozhodnúť, čo a ako budú robiť,“ zdôraznil Bugár.

 

Podľa Alžbety Ožvaldovej Most-Híd je za zavedenie špecifických predmetov pre „maďarské školy“. To sú také predmety, na ktoré nie je možné používať učebnice preložené zo slovenčiny. Napríklad je to slovenský jazyk a literatúra, dejepis, maďarský jazyk a literatúra, hudobná výchova. „Aj toto je určitá autonómia menšinovej samosprávy, pretože existujú určite špecifiká,“ konštatovala. Zároveň upozornila na geografické názvy v učebniciach pre menšiny. „Geografické názvy podľa nás musia byť najskôr napísané v jazyku národnostnej menšiny a až potom v zátvorke v štátnom jazyku. My to nepotrebujeme nazývať autonómiou. Je to samosprávna autonómia v oblasti školstva a zvykov,“ dodala. 

 

V roku 2015 hrozí podľa poslanca strany Most-Híd Árpáda Érseka zatvorenie malotriedok v obciach. „Obce sa budú vyľudňovať. Mladí sa odsťahujú do miest,“ upozornil s tým, že malotriedky nie sú len o výučbe, ale aj kultúre. „Chápeme, že obce nie sú schopné udržať malotriedky so štyrmi žiakmi, preto navrhujeme zavedenie školských autobusov. Tie by mal zabezpečiť štát, nie obec,“ konštatoval. Podľa strany Most-Híd ak je možné zachovať malotriedky a učiť sa v materinskom jazyku, je to to najvhodnejšie pre deti. O vzdelávaní hovorí šiesta časť Občianska vízia 2016, ktorú dnes predstavil Most-Híd. 

 

Vízia Mosta-Híd hovorí aj o športe v školách. „V školách je katastrofálny stav telesnej výchovy. Treba zaviesť, aby sa telesná výchova dostala na úroveň ostatných predmetov. Vieme sa potom vyhnúť chorobám a dokážeme vypestovať návyky detí na šport,“ zdôraznil Érsek. 

 

Vzdelávacia politika je šiestou časťou strategického materiálu strany, ktorý bude prerokovaný na VIII. sneme strany Most-Híd 13. septembra ako otvorený programový dokument. Strana už predstavila dokumenty Maďarská národnostná politika, Hospodárska politika, Politika riešenia chudoby a rómska politika, Udržateľný vidiek a Právny štát. Občianska vízia 2016 je strategickým materiálom Mosta-Híd, pracuje na ňom skupina odborníkov, ktorí sa s predsedom a vedením strany venujú podstatným oblastiam politického a verejného života na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona