Most-Híd chce posilniť postavenie malých veriteľov pri reštrukturalizácii

NETKY.SK • 12 Január 2015, 12:25 • 2 min
Most-Híd chce posilniť postavenie malých veriteľov pri reštrukturalizácii

BRATISLAVA - Posilniť postavenie malých veriteľov v reštrukturalizačných konaniach je cieľom návrhu novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii z dielne poslankyne Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Parlament sa bude právnou normou zaoberať na najbližšom rokovaní, ktoré sa začína 27. januára. "Na Slovensku sa čoraz častejšie stretávame s príkladmi, keď sa veľké spoločnosti dostávajú do vážnych finančných problémov a stoja pred krachom. Keď sa pred časom do finančných ťažkostí dostala firma Doprastav, opäť sa potvrdilo, že malých veriteľov tejto spoločnosti to priviedlo aj do existenčných problémov," upozornila exministerka spravodlivosti. Zároveň pripomenula, že ešte predtým, ako sa Doprastav dostal do reštrukturalizácie, predložila do NR SR zákon, ktorý mal práve malým veriteľom zaručiť väčšie práva pri hlasovaní o reštrukturalizácii podnikov.
      

"Poslanci Smeru-SD ho však odmietli. Dnes vidíme, že obavy z účelového konania sa naplnili. Malí veritelia Doprastavu dostanú zaplatené len minimum svojich pohľadávok a hovoria o podvode. A rovnakého scenára sa obávajú aj pri reštrukturalizácii Váhostavu," pripomenula podpredsedníčka Mosta-Híd, ktorá preto návrh na zmenu zákona predložila do parlamentu opäť.
      

V novele navrhuje posilniť postavenie malých veriteľov v dvoch smeroch. Jednak, aby veritelia, ktorí nemajú zabezpečené svoje pohľadávky, dostali po reštrukturalizácii zaplatených minimálne 50 percent svojich pohľadávok, a zároveň, aby nemohli byť neférovo odblokovaní z konania pri hlasovaní o podobe reštrukturalizačného plánu. Správca reštrukturalizovaného podniku získa tiež možnosť priznať hlasovacie práva aj tým veriteľom, o ktorých pohľadávky prebieha spor. Za rozhodnutie neuznať pohľadávku bude mať väčšiu zodpovednosť, čo by malo zabrániť 'preventívnemu' neuznaniu pohľadávky len preto, aby boli niektorí veritelia z hlasovania o reštrukturalizačnom pláne vylúčení.
      

Žitňanská pripomína, že poslanci Smeru-SD môžu počas hlasovania o návrhu dať verejnosti jasný signál o tom, či chcú tolerovať správanie veľkých hráčov. "Bohužiaľ, platí totiž, že práve veľkí hráči si reštrukturalizáciu podniku zamieňajú len za škrtnutie dlhov a za šancu, aby ich 'ozdravená' firma mohla naďalej profitovať zo štátnych zákaziek. Preto, myslím si, je nutné a celkom prirodzené, postaviť sa na stranu malých subdodávateľov, pre ktorých sú ich pohľadávky často jediným zdrojom príjmov," dodala opozičná poslankyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies