Most-Híd chce o zákone o konkurze rokovať v skrátenom konaní

NETKY.SK • 21 Január 2015, 12:57 • 2 min
Most-Híd chce o zákone o konkurze rokovať v skrátenom konaní

BRATISLAVA - Poslanci za stranu Most-Híd chcú, aby návrh zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý predložili na januárovú schôdzu parlamentu, bol prerokovaný a schválený v skrátenom konaní.

slovakia

left justify in out

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka Lucia Žitňanská preto požiadali v utorok listom predsedu vlády SR Roberta Fica, aby vláda využila svoje oprávnenie a schválila a navrhla NR SR skrátené legislatívne konanie. Cieľom návrhu je podľa Bugára a Žitňanskej chrániť záujmy malých subdodávateľov - živnostníkov v reštrukturalizačných konaniach a posilniť postavenie malých veriteľov.

 

"V súčasnosti prebieha reštrukturalizačné konanie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK, a. s. Návrh reštrukturalizačného plánu má byť veriteľskému výboru predložený do 22. marca tohto roka a existuje oprávnená obava z nízkeho uspokojenia pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov," upozorňujú premiéra predstavitelia Most-Híd. Ďalej pripomínajú, že keď začiatkom januára tohto roka bola ukončená reštrukturalizácia stavebnej spoločnosti Doprastav, a. s., uspokojenie nezabezpečených veriteľov predstavovalo iba niečo vyše 30 %. 

 

V zrýchlenom legislatívnom konaní, o ktoré Bugár a Žitňanská žiadajú, je podľa nich možné prerokovať a schváliť zákon tak, aby malí veritelia Váhostavu získali pri schvaľovaní reštrukturalizačného plánu väčšie slovo, a aby percento uspokojenia ich pohľadávok bolo vyššie ako v prípade Doprastavu. "Malí veritelia sa v dôsledku nízkeho uspokojenia svojich pohľadávok dostávajú do druhotnej platobnej neschopnosti, zanikajú ich pracovné miesta, alebo im hrozia bankroty,“ píšu v liste zástupcovia Most-Híd. Podľa nich existuje reálna hrozba značných hospodárskych škôd štátu spôsobená druhotnou platobnou neschopnosťou veľkého počtu malých podnikateľov, subdodávateľov spoločnosti Váhostav-SK, a.s.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies