Most-Híd chce, aby sa viac peňazí investovalo do cyklotrás

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 14:29 • 2 min
Most-Híd chce, aby sa viac peňazí investovalo do cyklotrás

BRATISLAVA – Strana Most-Híd chce, aby sa viac peňazí investovalo do siete cyklotrás, pretože sú neporovnateľne lacnejšie ako nové cestné komunikácie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA poslanec Prešovského samosprávneho kraja a člen predsedníctva Most-Híd Peter Krajňák, Most-Híd stál a bude stáť na strane podpory alternatívnych foriem dopravy v jednotlivých regiónoch Slovenska. Podľa neho je v súčasnosti na východe krajiny veľkou témou výstavba medzinárodnej cyklotrasy tzv. EuroVelo 11, ktorá prechádza obcami v Prešovskom a Košickom kraji. Cyklotrasa je celoeurópskym projektom, ktorý má spájať Nórsko s Gréckom tzv. východnou trasou. Podľa Krajňáka chce strana podporovať zdravý životný štýl, ktorý sa stal súčasťou života v niektorých krajinách Európy. „Na premiestňovanie obyvateľov sa dnes používajú alternatívne zdroje prepravy, kde popri motorovej doprave dominuje preprava bicyklami nielen ako prostriedku rekreácie, ale aj prepravy do školy či zamestnania,“ konštatoval. Podľa neho rozvoj a výstavba cyklotrás môžu mať pozitívny účinok na vidiecky turizmus vo východných a južných regiónoch Slovenska.

 

Výstavba cyklotrás je podľa Krajňáka jednou z veľkých tém, ktorá sa dostáva do popredia v súvislosti s čerpaním európskych zdrojov v novom programovom období 2014-2020. „Za cyklotrasy musí byť nielen formálne, ale aj reálne zodpovedné ministerstvo dopravy, ktoré v spolupráci so samosprávnymi krajmi by malo zintenzívniť výstavbu hlavných cyklotrás tam, kde chýba základná os cyklistickej siete,“ povedal Krajňák. Kým v nedávnej minulosti sa cyklotrasy podporovali najmä z Operačného programu cezhraničnej spolupráce napr. s Maďarskom, Poľskom či Českom, dnes musí byť podľa neho v našom záujme vybudovať cyklotrasy vo vnútorných územiach štátu a zamerať sa na tie regióny, kde obyvateľstvo dokáže a chce využívať tento spôsob prepravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies