Most-Híd bude riešiť problém s označovaním staníc v jazykoch menšín

NETKY.SK • 5 Máj 2013, 09:37 • 2 min
Most-Híd bude riešiť problém s označovaním staníc v jazykoch menšín

BRATISLAVA - Poslanci NR SR zo strany Most-Híd chcú vyriešiť problém s označovaním železničných staníc a zastávok v obciach v jazyku menšín. Označovaniu bráni podľa ich slov nesúlad zákonov. Riešiť ho navrhujú v novele zákona o používaní jazykov národnostných menšín.

slovakia

left justify in out

"Návrh zákona sleduje odstránenie nesúladu zákona o jazykoch menšín a zákona o dráhach, a tým umožnenie umiestňovania označení železničných staníc a zastávok v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostnej menšiny, v zmysle zákona o jazykoch menšín," uvádzajú v návrhu.

Bugárovci dodávajú, že nemá dochádzať k plošnej zmene názvov železničných staníc a zastávok. "Názvy stanice a zastávok by sa nezmenili, mohlo by dôjsť jedine k umiestneniu dodatkových tabúľ s označením stanice alebo zastávky v jazyku národnostnej menšiny," vysvetľujú.

Podľa ich návrhu má o označovaní staníc a zastávok v jazyku národnostnej menšiny rozhodovať Úrad pre reguláciu železničnej dopravy, a to na žiadosť oprávneného subjektu. Takýmto subjektom má byť obec, v ktorej sa podľa zákona používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku. Správnosť navrhovaného označenia staníc alebo zastávky má posúdiť Úrad vlády SR.

Dodatkové tabule by sa podľa novely umiestňovali jednotlivo na základe žiadostí, a nie plošne. Osadzovanie tabúľ by hradili žiadatelia, teda obce. Štátny rozpočet ani rozpočet Železníc SR by to teda podľa Mosta-Híd nezaťažilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies