Most-Híd: Borec by mal pre kauzu dovolania abdikovať

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 16:02 • 2 min
Most-Híd: Borec by mal pre kauzu dovolania abdikovať

BRATISLAVA – Čas na vyvodenie politickej zodpovednosti nastal podľa strany Most-Híd pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, a to za dovolanie v prospech Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu. Most-Híd spoluinicioval parlamentné odvolávanie ministra Boreca, ktoré bolo ešte pred tým, ako Najvyšší súd SR dovolanie Boreca zamietol.

slovakia

left justify in out

„Najvyšší súd SR trest pre pána Olejníka potvrdil a pán minister Borec, strana Smer, ako aj poslanci Smeru, ktorí pri odvolávaní svojho šéfa rezortu obhajovali tak, že vlastne spochybnili pôvodný rozsudok pre skorumpovaného politika Olejníka, by mali v tejto veci vyvodiť dôsledky," uviedol poslanec Gábor Gál v stanovisku, ktoré agentúre SITA poslal hovorca strany Gabriel Gilányi. "Je najvyšší čas, aby sa predovšetkým pán Borec k celej záležitosti postavil ako chlap a sám abdikoval,“ dodal.

 

Most-Híd tvrdí, že počas odvolávania Boreca poslanci za Smer argumentovali, že má povinnosť podať takéto dovolanie, keď si myslí, že v danej trestnej veci nastali pochybnosti o zákonnosti konania. "Po pondelkovom rozhodnutí najvyššieho súdu sa však potvrdilo, že Borecovo dovolanie nebolo dôvodné a bolo postavené skôr na politickej súdržnosti ako na faktoch, pretože najvyšší súd ho zamietol," uviedol Most-Híd. 

 

Bývalého košického poslanca a niekdajšieho dekana Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Františka Olejníka čaká pobyt za mrežami. Päťčlenný dovolací senát Najvyššieho súdu SR v pondelok zamietol dovolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca v korupčnej kauze košického exposlanca. Dovolanie spôsobilo rozruch v politických kruhoch a viedlo k neúspešnému pokusu o odvolanie ministra Boreca. Ten podal dovolanie v prospech Olejníka a pozastavil mu nástup do väzenia. 

 

Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj vládna strana Smer-SD. Úplatok si podľa súdu pýtal za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú, zvýhodnenú cenu. Bol právoplatne odsúdený na päť rokov väzenia, čo pred rokom potvrdil najvyšší súd v odvolacom konaní. 

 

Predseda dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR Milan Lipovský po vyhlásení rozhodnutia upozornil, že konanie o dovolaní nie je treťou inštanciou v súdnom konaní. „Skutkový stav, ako je zistený súdom prvého a druhého stupňa, v konaní o dovolaní už nie je patričné skúmať a rozoberať,“ povedal. Zároveň pripomenul, že minister spravodlivosti má výnimočné právo podať dovolanie aj pokiaľ ide o skutkový stav. „Aj oprávnenie ministra spravodlivosti podať dovolanie musí vychádzať z toho, že sú tu zjavné nepresnosti a nedokonalosti pri zisťovaní skutkového stavu,“ uviedol. „V danej veci Špecializovaný trestný súd a potom aj najvyšší súd ako odvolací súd sa veľmi starostlivo zaoberali skutkovým stavom a logickým spôsobom dospeli k tým skutkovým zisteniam, ktoré potom zvýraznili vo svojich rozhodnutiach,“ povedal predseda dovolacieho senátu. Dovolanie ministra podľa senátu tiež neuvádzalo, v čom konkrétne vidí nesprávne zistenie skutkového stavu. Borecovo ministerstvo po vyhlásení verdiktu uviedlo, že rozhodnutie najvyššieho súdu rešpektuje a berie na vedomie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies