Most-Híd a #Sieť sa ešte nedohodli na vytvorení spoločného klubu

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 11:52 • 2 min
Most-Híd a #Sieť sa ešte nedohodli na vytvorení spoločného klubu

BRATISLAVA - Strany Most-Híd a #Sieť sa zatiaľ nedohodli na vytvorení spoločného poslaneckého klubu. Ak by ho nezriadili, poslanci #Siete by pôsobili ako nezaradení. Nie je ich totiž dosť na to, aby si mohli založiť vlastný klub.

slovakia

left justify in out

Most-Híd si vie predstaviť, že by strany vytvorili spoločný klub. "Túto otázku ešte predstavitelia oboch strán neriešili. Vytvorenie jedného klubu je jedným z možných riešení," uviedol pre TASR hovorca Mosta-Híd Matej Kováč. Hovorkyňa #Siete Karolína Ducká tiež potvrdila, že otázka je stále otvorená.

 

Na vytvorenie poslaneckého klubu je potrebných aspoň osem poslancov. Most-Híd stratí v prípade podpísania koaličnej zmluvy so Smerom-SD a SNS jedného poslanca, podpredsedu strany Zsolta Simona. Bude mať teda desať zákonodarcov. #Sieť už prišla o troch poslancov, Miroslava Beblavého, Katarínu Macháčkovú a Simonu Petrík. Má tak iba sedem zákonodarcov.

 

Podľa rokovacieho poriadku sa môžu poslanci združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, politickým hnutiam alebo k volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do Národnej rady SR. Ak dôjde počas volebného obdobia k rozdeleniu volebných koalícií alebo k zlúčeniu politických strán či hnutí, rozdelia sa alebo sa zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky podľa rokovacieho poriadku.

 

Tento zákon tiež hovorí, že ak sa chcú poslanci združiť do poslaneckého klubu iným spôsobom ako prvé dva, musí utvorenie poslaneckého klubu schváliť NR SR. Výhody poslaneckého klubu sú napríklad v tom, že strana dostáva od štátu príspevky na jeho činnosť, má vyčlenené kancelárske priestory na pôde NR SR a predseda klubu sa zúčastňuje na poslaneckých grémiách a jeho členovia môžu sedieť v osobitných kontrolných výboroch parlamentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies