Most Apollo v septembri oslávi desať rokov od otvorenia

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 15:27 • 2 min
Most Apollo v septembri oslávi desať rokov od otvorenia

BRATISLAVA - Bratislavský most Apollo je v prevádzke už takmer 10 rokov. Okrúhle výročie oslávi v septembri tohto roka, otvorený je totiž od 4. septembra 2005.

slovakia

left justify in out

Jeho úlohou je najmä pomôcť odľahčiť dopravu na susednom Prístavnom moste, ktorý využívajú nielen Bratislavčania, ale aj vodiči z celého Slovenska. Po moste Apollo denne prejde približne 46-tisíc vozidiel. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mesta Bratislavy Ivana Skokanová.

 

Výstavba mosta Apollo vytvorila podľa hlavnej dopravnej inžinierky Bratislavy Tatiany Kratochvílovej podmienky na rozvoj okolitého územia a skvalitnila dopravu medzi Ružinovom a Petržalkou. Zároveň most Apollo slúži aj ako plnohodnotná obchádzka v prípade havárie na Prístavnom moste. Vďaka postaveniu Apolla, ako piateho mosta cez Dunaj, bude možné Starý most po rekonštrukcii vyhradiť pre ekologickú hromadnú dopravu a nemotorovú dopravu, priblížila prínos mosta Apollo Kratochvílová. Ako dodala, most Apollo má podmienky aj na zavedenie trolejbusovej dopravy, no to by si vyžiadalo ďalšie investície. Most Apollo slúži nielen pre autá a MHD, ale je tu aj lávka pre peších a pre cyklistov. 

 

Základný kameň mosta Apollo položili 17. decembra 2002, výstavba sa oficiálne začala vo februári 2003. Jeho výstavba trvala 31 mesiacov, slávnostne ho otvorili 4. septembra 2005. Investorom výstavby mosta Apollo bola spoločnosť Metro Bratislava a projektantmi Dopravoprojekt a Pio Keramoprojekt Trenčín. Stavba mosta sa pripravovala od roku 1998. Senzáciou pri výstavbe mosta Apollo bolo otáčanie mostovej a podpornej konštrukcie, ktorá váži približne 8 000 ton. Celková dĺžka premostenia, vrátane estakád, je 854 metrov. Hlavný mostný objekt Apolla meria 517 metrov, nad Dunajom je 294 metrov oceľovej konštrukcie mosta. Oceľový oblúk Apolla je dlhý 231 metrov a vysoký 36 metrov. Most Apollo už získal aj viaceré ocenenia - v roku 2005 získal cenu európskej Asociácie oceľových konštrukcií a o rok neskôr cenu Americkej spoločnosti pre technické inžinierstvo OPAL Awards.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona