Moslimskí učenci odsúdili vyháňanie kresťanov

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 19:14 • 2 min
Moslimskí učenci odsúdili vyháňanie kresťanov

DAUHA - Vplyvná organizácia združujúca moslimských učencov odsúdila vyháňanie kresťanov zo severného Iraku radikálnymi vyznávačmi islamu a upozornila, že tým vytvárajú podmienky pre boje medzi národnostnými a náboženskými skupinami v krajine.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na postup sunnitského militantného bloku Islamský štát, ktorý v júni oznámil založenie vlastného kalifátu v severnom Iraku a susednej časti Sýrie. Kresťania z irackého Mósulu obsadeného povstalcami minulý týždeň utiekli do kurdskej autonómnej oblasti a ukončili tak svoju takmer 2000-ročnú prítomnosť v meste. Od islamistov totiž dostali lehotu na podriadenie sa ich vláde alebo vysťahovanie.

 

"Medzinárodný zväz moslimských učencov odsudzuje násilné vyháňanie irackých kresťanských bratov z ich domovov, miest a provincií," uviedla celosvetová organizácia vo vyhlásení zverejnenom v utorok na internetovej stránke jej vodcu, egyptského teológa Júsufa l-Karadávího. Toto sú činy, ktoré odporujú islamským zákonom, islamskému svedomiu a zanechávajú len záporný obraz o islame a moslimoch. Zväz učencov označuje prísnu doktrínu Islamského štátu za extrémnu a odporujúcu pravému učeniu islamu. Samotné vyhlásenie kalifátu (nábožensko-politického útvaru) v Iraku a Sýrii odmietol ako nezákonné na základe moslimského práva, keďže takýto krok je podľa neho možný až po prísľube vernosti zo strany legitímnych zástupcov moslimského obyvateľstva. 

 

Obyvatelia Mósulu uvádzajú, že prívrženci Islamského štátu blízkeho nábožensko-extrémistickej sieti al-Kájda oznamovali svoje ultimátum z ampliónov na mešitách a označovali nehnuteľnosti patriace kresťanom nasprejovaním písmena N (začiatočné písmeno slova kresťan v arabčine - nasrání). Utekajúcich vyznávačov kresťanstva údajne na predmestiach zastavovali ozbrojenci a brali im veci, čím zrejme plnili nariadenie, podľa ktorého mali po sebe zanechať všetok majetok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies