Moslimskí extrémisti mali v roku 2010 zaútočiť na Vatikán

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 19:52 • 2 min
Moslimskí extrémisti mali v roku 2010 zaútočiť na Vatikán

MILÁNO - Skupina moslimských extrémistov, proti ktorej v piatok zasahovala talianska polícia, v roku 2010 pravdepodobne plánovala útok proti Vatikánu, k jeho uskutočneniu sa však nedostala.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom štátny prokurátor na Sardínii, ktorá je hlavným dejiskom operácie proti údajným členom organizácie inšpirovanej al-Kájdou. Polícia v rámci nej pozatýkala deviatich z približne 20 podozrivých, pričom niektorým z nich pripisuje násilie v Pakistane vrátane bombového útoku z roku 2009 v Pešávare, kde vtedy zahynulo vyše 100 ľudí.

 

Podľa vyjadrenia prokurátora Maura Muru pred novinármi v Cagliari záznamy z odpočúvania taktiež "naznačujú určité prípravy na možný útok" proti Vatikánu. Bombu mal zrejme odpáliť samovražedný útočník z Pakistanu, ktorý pricestoval do Ríma, neskôr však z nejasného dôvodu zase odišiel. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi zverejnené informácie bagatelizoval s tým, že vzhľadom na datovanie údajného plánu a jeho neuskutočnenie "už dnes nemá nijakú závažnosť a nie je dôvodom pre zvláštne obavy".

 

Vyšetrovatelia sa na základe odpočúvania taktiež domnievajú, že dvaja spomedzi členov skupiny boli v minulosti ochrankármi vodcu al-Kájdy Usámu bin Ládina, ktorého v roku 2011 zabili v Pakistane americkí vojaci. Všetci podozriví sú Pakistanci alebo Afganci, pričom niektorí už podľa polície opustili Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies