Moslimského duchovného Huseina Bosniča v Bosne odsúdili za verbovanie pre Islamský štát

NETKY.SK • 5 November 2015, 13:16 • 2 min
Moslimského duchovného Huseina Bosniča v Bosne odsúdili za verbovanie pre Islamský štát

SARAJEVO - Bosnianskeho moslimského duchovného Huseina Bilala Bosniča odsúdili dnes na sedemročné odňatie slobody za verbovanie dobrovoľníkov do militantnej organizácie Islamský štát (IS), resp. do bojov v Sýrii a Iraku. Trest Bosničovi súd stanovil na základe novoprijatého zákona, ktorý má občanom Bosny zabrániť, aby sa pridávali k militantom na Blízkom východe, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Bosniča, ktorý je považovaný za neoficiálneho vodcu ultrakonzervatívneho salafistického hnutia v Bosne, polícia zatkla ešte v minulom roku. Spolu s ďalšími 17 osobami bol následne súdený pre údajné prepojenie s militantnými organizáciami pôsobiacimi v Sýrii a Iraku. Predsedníčka súdnej rady Amela Huskičová dnes uviedla, že obžalovaného Bosniča súd uznal za vinného "z vedomého verejného podnecovania, náboru ľudí a organizovania teroristickej skupiny", ktorého sa mal dopustiť zo svojej pozície náboženskej autority v rokoch 2013-2014.

 

Väčšina populácie bosnianskych Moslimov, známych aj ako Bosinaci, vyznáva umiernený islam. Viacerí sa však zradikalizovali vplyvom zahraničných moslimských bojovníkov, ktorí prišli krajine pomôcť v občianskej vojne v rokoch 1992-95. V súvislosti s novoprijatým zákonom v Bosne minulý mesiac odsúdili na 3,5-ročné väzenie už štyri osoby, a to za financovanie teroristických aktivít a tiež verbovanie dobrovoľníkov do bojov v Sýrii. Bosnianska polícia zároveň odhaduje, že do Sýrie odišlo v priebehu ostatných troch rokov bojovať na stranu militantov už približne 200 občanov Bosny vrátane žien a detí. Viac ako 50 z nich sa medzičasom do vlasti vrátilo a približne 30 ďalších v bojoch prišlo o život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona