Moslimské bratstvo v Egypte vyzvalo na každodenné protesty počas celého týždňa

NETKY.SK • 17 August 2013, 07:44 • 2 min
Moslimské bratstvo v Egypte vyzvalo na každodenné protesty počas celého týždňa

KÁHIRA - Egyptské hnutie Moslimské bratstvo dnes vyzvalo na každodenné protesty počas celého týždňa. Tisíce jeho priaznivcov sa už aj tento týždeň zhromažďovali v rôznych mestách krajiny, aby odsúdili násilný zásah bezpečnostných síl proti zástancom hnutia.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Vyzývame egyptský ľud a národné sily, aby protestovali každý deň, kým sa neskončí prevrat," uviedlo zoskupenie v oznámení a narážalo tým na zvrhnutie islamistického, riadne zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Minulý mesiac ho zosadila armáda. Nemenovaní bezpečnostní predstavitelia v Egypte informovali, že celkový počet obetí dnešných zrážok medzi islamistickými demonštrantami a políciou stúpol v krajine najmenej na 60.

Predstavitelia bezpečnosti povedali tlačovej agentúre AP, že v Egypte dnes zahynulo 52 civilistov a osem policajtov. Ranených je najmenej 242 ďalších ľudí, informovala egyptská štátna tlačová agentúra MENA. Násilnosti vypukli po tom, čo protestujúci dnes vyšli do ulíc a reagovali tak na výzvu Moslimského bratstva po stredajšom krvavom zásahu bezpečnostných síl. Tie 14. augusta pri útoku na dva protestné tábory, zriadené Moslimským bratstvom, zabili až 638 ľudí. Dnes sa priaznivci Mursího dostali do krvavých stretov s ozbrojenými civilnými strážami.

Neďaleko Ramzesovho námestia v centre Káhiry dnes bola podpálená budova, ktorá je sídlom štátnej spoločnosti Arab Contractors. O obrovskom požiari informovala tlačová agentúra Sinchua, ktorá sa odvolávala na egyptskú štátnu televíziu. Vážne poškodené boli tretie a štvrté poschodie. Na Ramzesovej ulici v Káhire stále bojovali priaznivci zvrhnutého prezidenta Mursího proti bezpečnostným silám, čo bránilo hasičom likvidovať požiar. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies