Moslimské bratstvo sa po rokoch vráti do jordánskeho parlamentu

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:05 • 2 min
Moslimské bratstvo sa po rokoch vráti do jordánskeho parlamentu

AMMÁN - Jordánske Moslimské bratstvo sa prvýkrát od roku 2007 vráti do parlamentu. Vyplýva to z predbežných výsledkov utorkových parlamentných volieb, ktoré dnes zverejnila jordánska volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Front islamskej akcie, ktorý je politickým krídlom Moslimského bratstva, by mal obsadiť 13 kresiel v 130-člennom zákonodarnom zbore a stať sa tak jednou z najsilnejších opozičných strán. Predstavitelia frontu dokonca očakávajú zisk až 16 poslaneckých mandátov, píše spravodajský server New Arab.

 

Moslimské bratstvo predchádzajúce hlasovania v rokoch 2010 a 2013 bojkotovalo. Po úpravách volebného zákona, ktorý podľa bratstva zvýhodňoval tradičných podporovateľov kráľa Abdalláha II., sa však tohtoročných volieb rozhodlo zúčastniť.

 

Strana počas predvolebnej kampane zmiernila svoju obvyklú islamistickú rétoriku a zameriavala sa predovšetkým na riešenie praktických otázok, napríklad nezamestnanosti. V niektorých oblastiach dokonca kandidovala spoločne so zástupcami kresťanov, etnických menšín a vodcami kmeňov.

 

Utorňajšie hlasovanie poznačila nízka účasť, keďže k volebným urnám pristúpilo len zhruba 1,5 milióna z celkového počtu 4,1 milióna voličov, čo je necelých 37 percent. V najväčších mestách Ammán a Zarká odovzdala hlasy len štvrtina voličov. Podľa analytikov sa na nízkej účasti podpísala skutočnosť, že parlament má v jordánskom politickom systéme len obmedzené právomoci.

Podľa hodnotenia medzinárodných pozorovateľov boli voľby dobre zorganizované a ich priebeh bol zväčša pokojný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies