Moslimské bratstvo odmieta nové voľby v Egypte

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 14:24 • 2 min
Moslimské bratstvo odmieta nové voľby v Egypte

KÁHIRA - Egyptskí islamisti odmietajú plán dočasného prezidenta Adlího Mansúra na vypísanie nových volieb v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.

slovakia

left justify in out

 Jeden z vrcholných predstaviteľov Moslimského bratstva Issám al-Irján si myslí, že plán "vracia krajinu na začiatok". Islamisti pritom vyzvali na "povstanie" po tom, ako armádu a políciu obvinili z "masakrovania" svojich prívržencov.

Adlí vydal v pondelok dekrét, na základe ktorého by sa parlamentné voľby v krajine mali uskutočniť po úspešnom referende, v ktorom majú obyvatelia vyjadriť svoj postoj k ústavným zmenám. Dočasný prezident Egypta zároveň predostrel časový plán, na základe ktorého by sa parlamentné voľby mohli konať asi o šesť mesiacov, teda v roku 2014. Prezidentské voľby Mansúr zvolá po tom, čo zasadne nový parlament, uvádza sa v dekréte. Na zmeny kontroverznej, islamistami presadenej ústavy, ktorá vstúpila do platnosti v decembri, určil štyri a pol mesiaca. Platnosť tejto ústavy pozastavila minulý týždeň armáda, ktorá odstavila od moci prezidenta Muhammada Mursího. Tento krok bol dôsledkom masových protestov proti jeho vláde. 

Oznámenie o konaní volieb nasledovalo krátko po tom, ako počas pondelňajšieho protestu stúpencov zosadeného prezidenta v Káhire zahynulo najmenej 51 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia, na čo egyptské Moslimské bratstvo vyzvalo na vzburu proti armáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies