Moslimská komunita v Nemecku napadla stranu AfD za jej protiislamský postoj

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 15:16 • 2 min
Moslimská komunita v Nemecku napadla stranu AfD za jej protiislamský postoj

BERLÍN - Moslimskí lídri v Nemecku dnes ostro zareagovali na vyhlásenie strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) o tom, že islam je v rozpore s ústavou krajiny, a zároveň prirovnali tento protiimigračne zameraný politický subjekt k vládnutiu nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

AfD po úspechu v marcových regionálnych voľbách v troch kľúčových spolkových krajinách vyzvala počas víkendu na zákaz minaretov a buriek, varujúc pred hrozbami islamizácie Nemecka.
Predseda Ústrednej rady moslimov v Nemecku Aiman Mazyek v rozhovore pre stanicu NDR uviedol, že "po prvý raz od hitlerovského Nemecka je tu strana, ktorá sa opäť snaží zdiskreditovať celú jednu náboženskú skupinu a ohrozuje jej existenciu".


Konzervatívci z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a ich spojenci z Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) takisto ohľadom tejto záležitosti skritizovali AfD.


"AfD sa stále viac radikalizuje," vyhlásil pre denník Die Welt hovorca parlamentnej skupiny CDU-CSU pre cirkvi a náboženské komunity Franz Josef Jung. "Islam ako taký predstavuje politickú ideológiu, ktorá nie je zlučiteľná s (našou) ústavou. Sme za zákaz minaretov, muezínov, ako aj šatiek zakrývajúcich celú tvár," uviedla pre nedeľňajšie vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung námestníčka predsedu AfD Beatrix von Storchová, ktorá je poslankyňou Európskeho parlamentu.


"Islam nie je náboženstvom, akým je katolícka či protestantská cirkev, ale je vždy intelektuálne spätý s uchopením moci v štáte. Preto je islamizácia pre Nemecko nebezpečná," povedal pre rovnaké noviny Alexander Gauland, líder AfD v spolkovej krajine Brandenbursko, ktorý označil islam za "cudzie teleso" v Nemecku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona