Moslimská fanatička naverbovala k islamu stovky žien, Francúzi ju späť v krajine nechcú

NETKY.SK • 9 Január 2018, 14:29 • 2 min
Moslimská fanatička naverbovala k islamu stovky žien, Francúzi ju späť v krajine nechcú

PARÍŽ – Moslimská fanatička pochádzajúca z Francúzska bude súdená v sýrskom Kurdistane za verbovanie žien k islamu. Počas jej pôsobenia sa jej podarilo naverbovať viac ako 200-stovky žien.

slovakia

left justify in out

Zapálená salafistka Emilie Königová sa v roku 2012 rozhodla odísť do vojnou zmietanej Sýrie, kde sa plne oddávala náboženstvu a verbovala mladé ženy k islamu. Pre jej zápal sa prostredníctvom internetu snažila presvedčiť veľa svojich krajaniek, aby konvertovali na islam a postavili sa na stranu teroristickej organizácie Islamský štát. Džihádistka bola zatknutá v sýrskom Kurdistane, kde ju za jej aktivity čaká súd. Jej snaha postaviť sa pred súd vo Francúzsku zlyhala pre zamietnutie miestnych úradov jej žiadosti o vydanie do krajiny pôvodu. Takýmto spôsobom sa chcela Emilie vyhnúť trestu, ktorý ju tu čaká.

 

Aj napriek tomu, že boj proti kalifátu v Sýrii dopadol úspešne, európska justícia má stále plné ruky práce s bojovníkmi z Európy, ktorý sa v najlepších časoch IS pridali k organizácií a keď postupne začali strácať obsadené územia, rozhodli sa vrátiť do rodnej krajiny, kde sú súdení. S takýmto problémom sa pasuje najmä Francúzsko odkiaľ v roku 2014 odišlo približne 1700 ľudí, prevažne do Sýrie či Iraku. Mnohí z nich zomreli počas bojov, iní sa presunuli do susedných krajín, pričom veľkú časť z nich tvorí práve ženské pokolenie.

 

Mnohé džihádistky by sa v súčasnosti rady vrátili späť do Francúzska, no toto im žiaľ vláda zamietla s odvolaním sa na to, že ak budú v sýrskom Kurdistane riadne súdené a bude im poskytnutý priestor na obhajobu, návrat s cieľom postaviť sa pred francúzske súdy nebude možný. Informoval o tom vládny hovorca Benjamin Griveaux. Toto rozhodnutie francúzskej vlády bolo v skutočnosti reakciou na najhľadanejšiu francúzsku islamistku, iba 33-ročnú Emilie Königovú, ktorej sa podarilo naverbovať najmenej 200 žien a v súčastnosti žiada o návrat. 

 

Kurdským bojovníkom sa ju podarilo zatknúť v decembri minulého roka. Momentálne sa nachádza v jednom z utečeneckých táborov aj so svojimi 3 deťmi. Advokát, ktorý ju zastupuje požiadal francúzske úrady, aby ju deportovali do rodnej krajiny. Táto žiadosť však bola zamietnutá.

 

Podľa informácií Emilie prežila len o vlások bombardovanie v sýrskom Azaze. Odvtedy sa pokúša dostať sa naspäť do Francúzska a všetkých žiada o odpustenie. "Urobila to, čo chcela, teraz už je neskoro. Je v Sýrii? Nech tam zostane," uviedol Emilin otec pre denník Ouest France.

 

Po úteku do Sýrie sa Emilie vydala za francúzskeho bojovníka IS, s ktorým má syna. Ten však padol v boji a Francúzska sa vydala znova. Dnes táto vplyvná propagandistka IS vychováva tri malé deti. Podľa sociológa Raphaëla Liogiera však táto úbohá žena len hľadala skutočnú lásku a keďže sa jej vo Francúzsku tento cieľ nedarilo naplniť, zaregistrovala sa na salafistických weboch, kde to už viac menej išlo samo. "Mala skôr profil muža džihádistov. Nebola ideologická, ale túžila po pomste. Postavy džihádistov rešpektovala a prijímala viac než texty, heroická estetika prevyšovala ideológiu," opísal ju Liogier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies