Moslimská ekonómka Shhaidehová sa zrejme stane rumunskou vicepremiérkou

NETKY.SK • 3 Január 2017, 17:17 • 2 min
Moslimská ekonómka Shhaidehová sa zrejme stane rumunskou vicepremiérkou

BUKUREŠŤ - Rumunskou vicepremiérkou sa zrejme stane moslimská ekonómka Sevil Shhaidehová, ktorú Sociálnodemokratická strana (PSD) ako víťaz volieb pôvodne navrhovala na post premiérky.

slovakia

left justify in out

Predseda PSD Liviu Dragnea dnes oznámil, že Shhaidehová bude v novej vláde zastávať post podpredsedníčky vlády a získa tiež funkciu ministerky regionálneho rozvoja.

 

"Máme program na to, aby sme vládli... Núti nás prejaviť zodpovednosť, skromnosť a úctu voči Rumunom," povedal dnes dezignovaný rumunský premiér Sorin Grindeanu. Toho zostavením vlády poveril koncom decembra prezident Klaus Iohannis po tom, čo do tejto funkcie odmietol vymenovať Shhaidehovú, ktorá bola prvotnou kandidátkou PSD a mohla sa stať prvou ženou a moslimkou na čele rumunskej vlády.

 

Iohannis vtedy svoje rozhodnutie nevysvetlil, podľa rumunských médií však mohol odmietnuť Shhaidehovú preto, že jej manžel - pôvodom Sýrčan - vyjadril na Facebooku podporu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Ďalším dôvodom mohla byť údajne aj skutočnosť, že Shhaidehová má málo politických skúseností.

 

Samotný Dragnea sa súlade s platnou rumunskou legislatívou o post premiéra uchádzať nemohol, je totiž podmienečne odsúdený na dva roky za podvod, ktorého sa mal dopustiť pri referende v roku 2012.

 

Nový 26-členný rumunský vládny kabinet, ktorý má o štyri ministerské posty viac než predošlá technokratická vláda, by mal už v stredu odobriť parlament.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies