Moslimovia v Turecku sa takmer štyridsať rokov modlili zlým smerom: Prišiel na to až nový imám

NETKY.SK • 23 Október 2018, 13:39 • 2 min
Moslimovia v Turecku sa takmer štyridsať rokov modlili zlým smerom: Prišiel na to až nový imám

Takéto zistenie miestni veriaci po desiatkach rokov asi nečakali.

slovakia

left justify in out

Zrejme mnohí viete, že moslimovia sa v mešitách modlia kľačiac otočení smerom k najdôležitejšiemu miestu tohto náboženstva, k mestu Mekka. Aj obyvatelia tureckej obce Sugören si 37 rokov mysleli, že všetky ich modlitby smerujú priamo k tomuto miestu, avšak ako sa ukázalo, mýlili sa.

 

Veľký omyl bol odhalený po tom, čo do obce prišiel nový imám. 24-ročný İsa Kaya zistil, že mihráb, teda špeciálny výklenok, orientovaný k Mekke, je otočený zlým smerom. Dohady potvrdilo niekoľko meraní. Veriaci v Sugören sa skutočne takmer štyri dekády modlili iným smerom.

 

Mihráb postavený v roku 1981 bol evidentne vymeraný zle. Od požadovaného smeru sa odkláňal o 33 stupňov. Preto, do obdobia, kým bude prestavaný, dal nový duchovný na koberec nalepiť pásky, ktoré ukazujú miestnym moslimom presný smer ich modlitieb.

 

Mustafa Baig z Inštitútu arabských a islamských štúdií pri univerzite v Exeteri však uviedol, že veriaci sa nemusia obávať, že všetky ich modlitby vyšli nazmar. Presný smer na Mekku má totiž svoju toleranciu, v tomto prípade je to 45 stupňov. A ako uviedol, koniec koncov ide vždy viac o snahu než o to, či smer na centrum islamu sedí presne na stupeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies