Moslimovia v Malajzii čelia dileme, či oslavovať Valentína

NETKY.SK • 14 Február 2011, 12:31 • 2 min
Moslimovia v Malajzii čelia dileme, či oslavovať Valentína

Moslimovia v Malajzii čelia dileme, či oslavovať Valentína

slovakia

left justify in out

img

Malajzijskí moslimovia čelia dnes dileme, či uposlúchnuť výzvy úradov a ignorovať oslavy dňa sv. Valentína. Vláda varovala, že romantické tradície spojené so sviatkom zaľúbených sú "pascou", ktorá zvádza mládež k nemorálnemu správaniu.
      V prevažne moslimskej Malajzii neexistujú žiadne zákony, ktoré by sviatok zaľúbených oficiálne zakazovali. Tohtoročné oslavy však predchádzala vládou financovaná protikampaň s názvom "Pozor na pascu dňa sv. Valentína".
      Úrad pre islamský rozvoj Malajzie (JAKIM) v jej rámci distribuoval medzi moslimskými študentmi univerzít letáky, vyzývajúce na ignorovanie valentínskych osláv. Vicepremiér Muhyiddin Yassin vyhlásil, že sviatok sv. Valentína nie je vhodný pre moslimov, predstavujúcich skoro dve tretiny z 28-miliónov obyvateľov Malajzie.
      "Akceptujeme a oslavujeme deň matiek a deň otcov, aby sme vyjadrili lásku k rodičom. Islam však odmieta všetko, čo je v rozpore s jeho učením," zdôraznil v šéf JAKIM Wan Mohamad. Deň sv. Valentína má podľa neho jasné historické korene v kresťanstve a môže zvádzať moslimov k nemorálnosti.
      Protivalentínske kázne odzneli aj počas piatkových modlitieb v mešitách v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. Niektorí miestni moslimovia majú však iní názor a považujú sviatok sv. Valentína za neškodnú tradíciu.
      "Už niekoľkokrát som dal na Valentína svojej manželke kvety a pozval som ju na večeru. A napriek tomu som zostal moslimom. Keď to ľudia považujú za peknú príležitosť, nech len oslavujú, pokiaľ pritom nepáchajú hriech," komentoval na sociálnej sieti Twitter popredný politik vládnej strany, 35- ročný Khairy Jamaluddin.
      Malajzijská polícia v posledných rokoch vykonávala počas valentínskej noci občasné razie v hoteloch s cieľom pristihnúť mladé moslimské páry pri predmanželskom sexe. Podľa islamského práva šaríja platného v Malajzii hrozia previnilcom finančné pokuty alebo niekoľkomesačné väzenie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies