Moslimovia v Malajzii donútili kresťanov, aby sňali z kostola kríž

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 09:37 • 2 min
Moslimovia v Malajzii donútili kresťanov, aby sňali z kostola kríž

KUALA LUMPUR - Malajzijské úrady nariadili prešetriť okolnosti protestu skupiny moslimov, ktorí donútili správcu kresťanského chrámu v Kuala Lumpure, aby odstránil kríž. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej ide o posledný zo série množiacich sa prejavov náboženského napätia vo všerasovej malajzijskej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Prípadom sa zaoberala v utorok večer aj vláda, ktorej premiér Najib Razak upozornil, že ak sa potvrdí porušenie zákonov alebo nariadenia o zákaze poburovania, demonštranti budú potrestaní. Miestne médiá informovali, že skupina približne 50 demonštrantov sa minulú nedeľu zhromaždila pred kresťanským chrámom na prevažne moslimskom predmestí Kuala Lumpuru Taman Medan, aby žiadali odstránenie kríža z chrámu. Tvrdili, že kríž by mohol zneistiť a odvrátiť mladých moslimov od ich viery. Niekoľko hodín po proteste kríž z budovy odstránil správca chrámu, spresnili médiá.

 

Tento protest znepokojil nemoslimov i umiernených mohamedánov, z ktorých mnohí vyjadrili obavy z množiacich sa prejavov náboženskej neznášanlivosti v krajine a smerovanie časti miestneho moslimského duchovenstva ku konzervatívnej forme islamu.

 

Agentúra Reuters ako príklad pripomenula rozhodnutie malajzijského súdu, ktorý sa vlani uzniesol, že kresťanské noviny nesmú používať slovo Alah v zmienke o Bohu, čo vyvolalo náboženské napätie a polemiku o právach menšín v krajine. Islamistické strany a hnutia v krajine tiež lobujú za podporu zavedenia islamského trestného zákonníka.

 

Spomínané nariadenia o zákaze poburovania je pozostatkom z koloniálnej éry Malajzie. Pôvodne ho vláda chcela práve tento rok zrušiť, ale nedávno deklarovala, že v záujme zachovania náboženského súladu ho ponechá v platnosti. Kritici však vládu obviňujú, že toto nariadenie zneužíva na trestanie či obmedzovanie opozičných politikov, novinárov, akademikov a aktivistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona