Moslimovia sa búria proti európskym nariadeniam, ktoré zakazujú ich ženám nosenie hidžábu na verejnosti

NETKY.SK • 30 August 2017, 11:19 • 2 min
Moslimovia sa búria proti európskym nariadeniam, ktoré zakazujú ich ženám nosenie hidžábu na verejnosti

VIEDEŇ – Rakúsko zažíva problém. Počet moslimov v krajine sa vďaka migrácii rapídne zvýšil a začínajú sa objavovať prvé problémy, pri ktorých dochádza ku konfliktov medzi vyznávačmi islamu, európskou kultúrou a zákonom.

slovakia

left justify in out

Moslimskí muži vyzvali svoje ženy, aby sa začali zahaľovať aj na miestach, kde je to zakázané. Tu však narazili na nevôľu rakúskych politikov. Rakúska vláda verejne kritizuje moslimov, ktorí kážu svojim ženám či dcéram, aby nosili šatky a zakrývali si tvár na verejnosti.

 

Vláda považuje takéto odporúčania za protieurópske. Minister zahraničných vecí Sebastian Kurz, ktorý je zároveň aj ministrom pre integráciu uviedol, že stanovisko moslimských mužov je útokom na slobodu a sebaurčenie žien v spoločnosti.

 

Štátna tajomníčka pre verejnú službu a digitalizáciu Muna Duzdarová tiež odsúdila takéto odporúčania a označila ich za obmedzovanie slobody žien, čo považuje za neprijateľné. Rovnaký postoj zaujali aj ostatní politický predstavitelia, ktorí v tejto veci dosiahli konsenzus.

 

Moslimovia týmto stavajú moslimky do veľmi nepríjemnej situácie, kedy sa do konfliktu nedostanú iba s európskou kultúrou, ale i zákonom. V Rakúsku totiž od začiatku roka platí prísny zákaz nosenia šatiek zahaľujúcich tvár na súdoch, v školách či verejných priestranstvách. Príslušníčky polície, sudkyne, prokurátorky majú prísne zakázané nosiť hidžáb počas celej doby výkonu funkcie. Je veľmi pravdepodobné, že v Rakúsku čoskoro dôjde k sporom, ktoré sa pred časom objavili v susedných Čechách či Nemecku.

 

Mladá Somálčanka sa pred českým súdom domáhala ospravedlnenia a odškodného v hodnote 60-tisíc českých korún (2300 eur). Dôvodom bol zákaz nosenia šatky počas vyučovania na Strednej zdravotníckej škole v Prahe. Ďalším podobným prípadom sa zaoberal súd v Berlíne, ktorý dal moslimke za pravdu. Tá žalovala školu pretože ju nechceli zamestnať práve kvôli jej šatke. Sudkyňa zdôvodnila svoje rozhodnutie tým, že žena bola jednoznačne diskriminovaná a postoj školy nezákonný.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies