Moslimovia chcú vo Francúzsku viacej mešít, prišli sa hromadne modliť pred radnicu

NETKY.SK • 11 November 2017, 06:00 • 2 min
Moslimovia chcú vo Francúzsku viacej mešít, prišli sa hromadne modliť pred radnicu

CLICHY - Zdá sa, že vo Francúzsku ešte stále nie je dosť mešít, takže tamojší moslimovia musia tlačiť na stavbu ďalších. V Clichy pri Paríži to robia tak, že sa na piatkové modlitby zhromažďujú pred miestnou radnicou.

slovakia

left justify in out

Robia to od marca tohto roku, keď im uzavreli modlitebňu na tomto predmestí. Starosta zvolený za pravicových Republikánov (LR; bývalá strana Nicolasa Sarkozyho) však odmieta povoliť stavbu mešity a postavil sa na čelo demonštrantov proti moslimom. Polícia bola potom nútená oddeliť niekoľko desiatok moslimov a viac ako 100 demonštrantov, ktorí sa im v modlitbách pokúšali zabrániť.

 

Kým moslimovia vykrikovali v arabčine "Alláhu akbar" (Boh je veľký), druhý tábor spieval francúzsku hymnu. Okrem starostu Clichy Rémi Muzeaua sa k protestu pridali aj miestni poslanci za pravicové strany, ako aj poslanci z iných miest v okolí Paríža. Demonštrantov prišla podporiť aj predsedníčka regionálnej rady oblasti Ile-de-France Valérie Pécressová.

 

Republikánskym demonštrantom sa podarilo vytlačiť dav asi 200 moslimov o niečo ďalej od budovy radnice, kde potom za policajným kordónom dokončili piatkové modlitby.

 

Vo Francúzsku sa k praktizujúcim moslimom hlási okolo sedem miliónov ľudí, ktorí majú k dispozícii asi 2 200 mešít. Francúzska rada pre moslimský kult (CFCM) považuje tento počet za nedostačujúci. Navyše, francúzske úrady uzavreli niekoľko mešít podozrievaných zo šírenia a propagácie radikálneho islamizmu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies