Moslimovia chcú vo Florencii postaviť minarety v štýle Giottovej zvonice

NETKY.SK • 10 September 2010, 11:46 • 2 min
Moslimovia chcú vo Florencii postaviť minarety v štýle Giottovej zvonice

Moslimovia chcú vo Florencii postaviť minarety v štýle Giottovej zvonice

slovakia

left justify in out

Moslimovia chcú vo Florencii postaviť mešitu v štýle tamojšej historickej architektúry s minaretmi ponášajúcimi sa na slávnu Giottovu zvonicu.
      "História islamu ukazuje, že moslimovia majú tendenciu osvojiť si architektúru miest, do ktorých sa dostanú," objasnil dnes miestny imám Izzedin Elzir, ktorý na budúci týždeň predloží projekt mešity úradom.
      Detaily projektu, ktoré tento týždeň priniesla regionálna aj celotalianska tlač, vyvolali vo Florencii zmiešané reakcie. Podporu mu vyjadrili napríklad miestne kresťanské komunity. Odmietavo sa k nemu postavili lokálni lídri protiimigračnej Ligy severu; niektorí z nich navrhli aby o veci rozhodlo v referende.
      "Základom našej myšlienky je mešita, ktorá spája štýl nášho florentského prostredia s islamským slohom," uviedol Elzir, ktorý je aj prezidentom únie islamských komunít v Taliansku.
      Minarety majú pripomínať svetoznámu zvonicu florentskej katedrály, ktorú navrhol renesančný maliar a staviteľ Giotto di Bondone. Exteriér mešity podľa návrhu architekta Davida Napolitana majú tvoriť pásy zeleného a bieleho mramoru, podobné ako na mnohých významných kostoloch a budovách vo Florencii.
      V metropole Toskánska a jej okolí žije približne 30.000 vyznávačov islamu, v celom Taliansku vyše milióna.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies