Moslimka zažalovala Francúzsko za zákon zakazujúci nosenie burky

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 13:09 • 2 min
Moslimka zažalovala Francúzsko za zákon zakazujúci nosenie burky

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že výnimočne zverí svojej najvyššej inštancii, Veľkej komore, prípad mladej moslimky z Francúzska, ktorá protestuje proti zákonu zakazujúcemu nosiť na verejnosti odev úplne zahaľujúci telo, známy pod názvom burka, napísala dnes francúzska a belgická tlač.

slovakia

left justify in out

Sťažnosťou sa pôvodne v rámci ESĽP zaoberala komora siedmich sudcov, tá však prípad bez podrobnejšieho preskúmania posunula priamo Veľkej komore, ktorá je vytvorená zo 17 sudcov. Prípad by sa mal prerokúvať na verejnom zasadnutí koncom leta tohto roku, pričom proti rozhodnutiam Veľkej komory už nie je možné sa odvolať.

Autorkou sťažnosti, ktorú súd označil iniciálkami S.A.S., je občianka Francúzska narodená v roku 1990. Na súde protestuje proti zákonu z októbra 2010, ktorým sa vo Francúzsku zakazuje zahalenie tváre vo verejných priestoroch. Svoju sťažnosť na ESĽP podala v deň, keď tento zákon nadobudol účinnosť - 11. apríla 2011.

Praktizujúca moslimka vo svojom zdôvodnení uvádza, že nosenie burky je v súlade s jej vierou, kultúrou a osobným presvedčením. Zároveň spresnila, že ide o odev, ktorý zahaľuje celé telo a jeho súčasťou je jemný závoj na zakrytie tváre a nikáb, čiže hustý závoj, ktorým si zakrýva tvár okrem výrezu pre očí.

S.A.S. ako žalujúca strana zdôraznila, že ani jej manžel a ani iný člen rodiny ju nenúti obliekať sa takto. Zároveň priznala, že nikáb nosila aj na verejnosti, i keď nie pravidelne. V podaní na súd zároveň spresnila, že nosením burky a nikábu nechce obťažovať ostatných ľudí, ale chce byť v súlade s vlastným presvedčením. A dodala, že súhlasí, že za určitých okolností nikáb nebude nosiť.

Žalujúca strana sa pri svojej sťažnosti opiera o niekoľko článkov Európskeho dohovoru o ľudských právach, vrátane slobody prejavu, práva na slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania a tiež na články týkajúce sa rešpektovania súkromného a rodinného života či nediskriminácie. 

Súdny prípad je zaujímavý nielen pre Francúzsko, ale aj pre susedné Belgicko, ktoré v lete 2011 takisto uzákonila zákaz nosenia burky a nikábu na verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies