Moslimka v Česku žalovala školu pre zakázaný hidžáb, súd rozhodol za búrlivého potlesku

NETKY.SK • 27 Január 2017, 18:38 • 2 min
Moslimka v Česku žalovala školu pre zakázaný hidžáb, súd rozhodol za búrlivého potlesku

PRAHA – Somálske dievča, ktoré žalovalo Strednú zdravotnícku školu v Prahe, sa ospravedlnenia ani odškodného nedočká. Ayan Jamaal Ahmednuurová žalovala školu kvôli tomu, že jej údajne nedovolila nosiť na hlave moslimskú šatku, tzv. hidžáb. Z tohto dôvodu mala byť študentka vylúčená zo školy. Od riaditeľky žiadala ospravedlnenie a odškodné 60-tisíc korún.

slovakia

left justify in out

Súdne konanie Obvodného súdu pre Prahu 10 sa konalo piatok. Ahmednuurová sa však pojednávania nezúčastnila kvôli veľkému tlaku verejnosti. Po tom ako sudkyňa vyriekla verdikt v jej neprospech, sieňou sa rozniesol búrlivý potlesk divákov. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, Somálka sa proti nemu môže do 15 dní odvolať. Informovala o tom TV Nova.

 

"Z rozhodnutia máme samozrejme radosť. Myslím, že rozhodnutie je rozumné, ale zatiaľ neprávoplatné. Protistrana sa určite odvolá. Myslím, že je to satisfakcia pre pani riaditeľku, študentov aj školu," povedal právny zástupca riaditeľky. "Najhoršie na tom je, že ja som už od začiatku tvrdila, že študentka sa nestala žiačkou školy. Hovorila som to pri návšteve ombudsmanky v škole, ale vôbec to nechcela počuť," vysvetlila po vynesení rozsudku riaditeľka školy Ivanka Kohoutová.

 

Právnička Ahmednuurovej na súde tvrdila, že keď dievča prišlo do školy, bolo vyzvané, aby si hidžáb dala dole. Keďže to odmietla, riaditeľka jej dala vyplniť formulár, ktorým jej štúdium končí. Žaloba tvrdila, že dievča bolo údajne s vedením školy dohodnuté, že šatku nebude nosiť pri ošetrovateľskej praxi, ale ponechá si ho na teoretickom vyučovaní.


 

Riaditeľka však uviedla, že Ahmednuurová vôbec nedodala potrebné dokumenty a nikdy sa tak študentkou školy ani nestala, preto ju nikto nemohol diskriminovať. Súd uznal, že riaditeľka má pravdu, pretože dievča nepredložilo včas povolenie k pobytu.

 

Súdne konanie sprevádzali rozsiahlé protesty študentov a protiimigračných spolkov, ktoré prišli podporiť riaditeľku. Somálka v Česku dostala azyl od roku 2011. Podľa slov jej právničky vo svojej vlasti čelila nepriaznivému osudu – údajne sa mala proti svojej vôli vydať za člena ozbrojených militantov a bola slobodnou matkou.

 

"Celý život žila so šatkou na hlave. Predpokladala, že v našej zemi, ktorá sa nazýva demokratickou a pluralitnou, bude konečne môcť žiť v súlade so svojím presvedčením a bude tu môcť študovať. Toto jej bolo uprené," tvrdí právnička. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies