Moskve sa nepáčia protiruské plagáty v uliciach balkánskej republiky Čierna Hora

NETKY.SK • 28 November 2014, 17:22 • 2 min
Moskve sa nepáčia protiruské plagáty v uliciach balkánskej republiky Čierna Hora

PODGORICA - Rusko protestuje proti plagátom, ktoré sa tento mesiac objavili na pútačoch v balkánskej republike Čierna Hora a ich obsah je namierený proti východnej veľmoci, pričom pôvodne bola súčasťou aj značka NATO.

slovakia

left justify in out

Čiernohorské ministerstvo zahraničných vecí tlačovej agentúre Reuters potvrdilo, že z ruského veľvyslanectva dostalo protestnú nótu ešte 19. novembra, krátko po tom, ako začali plagáty vylepovať v uliciach. Kampaň má zrejme poukazovať na nesúlad medzi prílevom ruských peňazí do krajiny a tamojšou politikou začleňovania do EÚ a NATO. Objednávatelia nie sú známi, plagáty sú však podpísané "čiernohorskými vlastencami". Čiernohorské ministerstvo zahraničných vecí a európskej integrácie podľa vlastných slov Rusom odpovedalo, že odkazy na pútačoch považuje za "absolútne neprijateľné" a nijakým spôsobom neodrážajú politiku štátu.

 

Na bilbordoch v bývalej juhoslovanskej republike s približne 680 tisícmi obyvateľov sa objavil napríklad citát spisovateľa a politika čiernohorského pôvodu Milovana Djilasa, podľa ktorého "Rusi nikdy neboli priateľmi Čiernohorcov", zatiaľ čo iný motív je narážkou na výrok ruského veľvyslanca v Srbsku Aleksandra Cepurina, ktorý minulý rok údajne prirovnal Čiernu Horu k opici čakajúcej na vstup do NATO "v nádeji, že dostane banán". "Lepší banán v ruke ako ruská čižma na krku," píše sa na plagáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies