Moskva žiada od USA vysvetlenie údajných hackerských útokov

NETKY.SK • 5 November 2016, 14:54 • 2 min
Moskva žiada od USA vysvetlenie údajných hackerských útokov

MOSKVA - Moskva žiada od Spojených štátov objasnenie v súvislosti s údajným preniknutím hackerov do dôležitých infraštruktúrnych sietí v Rusku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v dnešnom vyjadrení zdôraznil, že Rusko je pripravené odraziť akýkoľvek útok, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Americká televízia NBC predtým uviedla, že americká armáda by mohla kedykoľvek začať kybernetické útoky, ak by sa Moskva pokúsila narušiť utorkové (8.11.) prezidentské voľby v USA. Americkí "vojenskí hackeri" podľa zdrojov správy prenikli do ruskej elektrickej a telekomunikačnej siete, ako aj do riadiaceho systému Kremľa. Správa sa však odvoláva na expertov, nie predstaviteľov vlády.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí žiada oficiálne popretie od amerických úradov na úrovni siahajúcej až po Biely dom, píše DPA. "Ak oficiálna reakcia vedenia USA nepríde, znamená to, že v USA existuje štátny kybernetický terorizmus," citovala agentúra hovorkyňu rezortu.


Americké bezpečnostné úrady pripisujú hackerom spojeným s ruskými tajnými službami zodpovednosť za viacero útokov počas predvolebnej kampane v USA, okrem iného na počítačové siete Demokratickej strany. Hacker s prezývkou Guccifer 2.0 sa v piatok vyhrážal, že americké voľby budú sledované "zvnútra siete Federálnej volebnej komisie" (FEC). Americkí experti spájajú aj tohto hackera s Moskvou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies